Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet med EU-byar blir nu mer konkret

/
  • Om nu rumänerna kommit så långt som till Hanna på Uvberget måste det också sparas på bild. Här är det Cornelia Rus som tar bild på Felicia Andrioni vid Hannas fot.FOTO: CHRISTER NYMAN
  • Tobias Bäckström från Seab presenterade Hanna för delegaterna.

Annons

På onsdag avslutas projektet med skapandet av EU-byarna. En fråga är då har det då bara gett konferenser och resor mellan länderna? Inte alls. Det finns nu en rad "projektbebisar" berättar Ann-Sofie Hedenström.
En sådan är att Smedjebacken kan lära Petrosani i Rumänien att hantera sitt sopproblem.

En sak som EU-byarnas delegater från Smedjebacken genast slogs av vid besöket i Rumänien var att det var smutsigt och skräpigt överallt berättar Ann-Sofie Hedenström.
En baksida som visade sig efter öststaternas sammanbrott.
- Då översvämmades Rumänien av Cocacola och chips, säger Hedenström.
Resterna av den från väst influerade konsumtionen samlades i drivor. Där stod rumänerna mitt i sitt sopberg.
- De hade helt enkelt inte den organisationen av sin sophantering som svarade mot de nya konsumtionsvanorna. Smuts och skräp blev liggande. De var inte beredda på detta och det skapade ett sopberg.
Rumänsk miljövård är en konkret uppgift som ""bygemenskapen" lett till.
- Det pumpas nu in en massa pengar till de nya EU-länderna. Nu kan de köpa vår kunskap om att bygga upp sin sophantering från Smedjebacken.
Nu är inledningsskedet och projektet med EU- byarna genomfört.
- Vi ska nu hitta vägarna att gå vidare på med konkreta saker, säger Ann-Sofie Hedenström. Det är fortsatt arbete inom regional utveckling av kultur och turism och ungdom och skola. Det är några andra exempel i samarbetet mellan Irland, Cypern, Rumänien och Smedjebacken.
Ett Europa direktkontor planeras öppnas i Smedjebacken. Kontoret ska hjälpa till med att knyta partners som kan ha glädje av varandra i de olika länderna.
- Nu är projektet med EU-byarna genomfört, men nu har vi öppnat kanalerna. Det är inte svårare ringa ett samtal till Rumänien än till någon i Sverige, menar Hedenström.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons