Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerande anser de borgerliga

Annons

Regeringsförslag har vållat politisk strid i Smedjebacken. Kommunstyrelsen i Smedjebacken kritiserar regeringen för att de undandrar kommunen möjligheten att erbjuda bra och billiga bostäder. Därför vill kommunen, utan att ha blivit tillfrågad, ge sin syn på regeringens arbete. Regeringen bidrar till att skilja ut fattiga och rika i olika bostadsområden. Lokala moderater och centerpartister protesterar mot sin kommunledning.

I sitt ”remissvar” till regeringen om omläggningen av bostadspolitiken varnar kommunstyrelsens socialdemokratiska ledamöter för att Sverige åter får uppdelning i rika och fattiga bostadsområden. En tillbakagång till det gamla klassamhället.
Exempel finns utomlands och kallas för ”social housing system” enligt kommunstyrelsen. Det innebär att människor med låga inkomster klumpas ihop i speciella områden och på det sättet blir en underklass.

Bra och billigt

Det som allmännyttan en gång bildades för att motverka.
När nu regeringen vill dra undan mattan för allmännyttan får det stora konsekvenser på den lokala bostadsmarknaden. Dessutom minskar kommunens möjligheter att påverka bostadsmarknaden lokalt.
Bra och billiga bostäder var viktiga när stål- och verkstadsindustri en gång behövde folk. Det som en gång kallades miljonprogrammet.
När den borgerliga alliansen övertog rodret i Sverige förändrades inställningen till den ärvda bostadspolitiken.
Förre bostadsministern, och nuvarande partiledaren, Mona Sahlin tillsatte utredning om hur allmännyttan skulle kunna utvecklas. Nuvarande bostadsminister Mats Odell ändrade uppdraget till en utredning om allmännyttan verkligen behövs.
Syftet med allmännyttan var att erbjuda bra bostäder till skäliga kostnader. Detta vill nu regeringen ersätta med bruksvärdesprincipen. Bostäderna ska kosta vad högstbjudande är beredd betala. Det här minskar kommunens möjlighet att styra bostadsbyggandet och därmed en snabb industriell utveckling, anser s.

Borgerlig protest

När nu Smedjebackens kommunstyrelse vill påtala detta så protesterar de borgerliga ledamöterna i kommunstyrelsen. En reservation är undertecknad av Jan Tholerus c, Göran Engström c, Håkan Berggren, m, och Boris Norrlén, m.
I sin reservation skriver de borgerliga, att det inte är deras uppfattning att regeringens bostadspolitiken syftar till att skapa en underklass.
”Inget tyder på att regeringen har en annan ambition”, skriver reservanterna.
De fyra borgerliga påpekar att kommunstyrelsens formuleringar är ”onödigt provocerande”.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons