Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pullman-Ermator vill bygga ut Banken nekar till lån

Annons

Pullman-Ermator flyttade sin tillverkning av indust-ridammsugare till Smedjebacken för sju år sedan. Då var omsättningen 30 miljoner kronor. År 2010 beräknas omsättningen ha stigit till 200 miljoner, men för att nå den omsättningen krävs större lokaler. Den expansionen kan inte ske i Smedjebacken på grund av finansieringsproblem.
- Skulle jag bygga ett hus i Stockholm skulle det kunna belånas upp till 80 procent. I Smedjebacken inget, säger ägaren Torbjörn Bengtsson.

När företaget flyttades till Smedjebacken hade Bengtsson att välja mellan Smedjebacken och Årjäng. Årjäng hade industrilokal på 8 000 kvadratmeter att erbjuda, men Torbjörn Bengtsson valde Smedjebacken för att det fanns ett erbjudande om att få bidrag till en tillbyggnad.
Då valde Pullman Ermator att vänta med utbyggnad. När bidrag åter söktes efter några år blev beskedet nej.
- Det blev nej för att företaget gick för bra och det finns inga pengar hos länsstyrelsen, säger Bengtsson. Länsstyrelsen hänvisade till banklån, men det går inte för att jag har företaget redan så hårt belånat. Jag har belånat företaget för expansion i USA. Så där finns inget mer att belåna.

Andra intressanta

Samtidigt som expansionsmöjligheten yppar sig skulle spaden vara i jorden i dag. Med nya lokaler färdiga nästa år för att säkra omsättningsökningen till 200 miljoner kronor år 2010.
- Det blir expansion, men den sker inte i Smedjebacken. Andra orter är nu intressanta, säger Bengtsson.
Det är marknadsvärdet på färdig industribyggnad som spökar. I Stockholm skulle en fastighet kunna belånas till 80 procent och i Smedjebacken är värdet på en industribyggnad noll i en banks ögon.

Ingen risk

Torbjörn Bengtsson försäkrar samtidigt att verksamheten i Smedjebacken inte kommer att äventyras på grund av expansionen. Administration och montörer finns kvar som i dag med 40 personer totalt, men det finns ingen möjlighet att expandera i Smedjebacken som Bengtsson ser det.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons