Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten avråder från terrängkörning

Annons

Lockar de fina sommarkvällarna till grillning? Tänk bort öppen eld. Det torra vädret har gjort att brandrisken ligger i högsta klassen. Stekpanna är ett bättre alternativ.
- Det råder totalt eldningsförbud och brandriskklassen är 5E i hela Västerbergslagen. Vi råder till och med markägare att inte köra maskiner i skogen, säger räddningschef Lars Andersson i Smedjebacken.

Det är extremt torrt i markerna. När det gäller brandrisk är det den högsta nivån man kan nå. Brandrisk 5E. Fem är högst men med tillägget "E" innebär det att det är extremt. Därför råder det nu totalt eldningsförbud. Riskklassningen görs lokalt i Västerbergslagen av räddningstjänsten i Borlänge.
- Det räcker inte med att ha en lägereld med stenar runt för att hindra spridning. Det är nu så torrt att elden kan krypa i marken och flamma upp någon annanstans efter ett tag. Det behövs så lite.

Gnistbildning

En markägare körde sin skogsmaskin igår i skogen vid Matsbo – Spjutsbo berättar Andersson. Hans kedjor på hjulen orsakade gnistbildning mot sten och antände marken runt.
- Lyckligtvis var han uppmärksam och kunde på egen hand släcka elden. Den spreds bara på tre gånger tre kvadratmeter vi det tillfället. Vi kan inte förbjuda körning med skogsmaskiner, men det är på sin plats att vara vaksam om man gör det.
Lars Andersson har varit i kontakt med de större skogsbolagen. Där är de medvetna om faran och de låter en man gå efter maskinerna som förflyttar sig i terrängen.
- Om det börjar brinna är det stora ekonomiska värden som står på spel.
En markbrand inträffade uppe i Kolares-skogen efter en lägereld för två dagar sedan. Där brann ett område på 100 gånger tvåhundra meter.
Det finns en rad hänsyn man måste ta vid så här hög brandrisk. Kasta en brinnande fimp ifrån sig eller att ställa en bil med katalysator i högt gräs kan vålla eldsvåda.
Högsta beredskap gäller också i skogsövervakning. Brandflyget gör två rutter per dag när det är brandrisk 5 eller 5E.
På räddningsstationen i Smedjebacken har räddningsverkets beredskapspumpar plockat fram. De får nu en extra översyn och provkörs som ett led i att höja beredskapen.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons