Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regissören Daniel Wallentin kommer till Bergaskolan och berättar

/

Annons

Daniel Wallentin, regissören av Ett öga rött, kommer till Bergaskolan för att prata film på onsdag. Det blir en stunds inspiration av den 27-årige, men redan prisade regissören. Han menar att kortfilm är ett bra insteg i spelfilmens värld. Det är viktigt för att lära berättandets konst.
- Jag var själv där eleverna på Berga är nu för inte så länge sedan, säger Wallentin.

Kortfilm är en bra skola för blivande filmare. Det stryker Daniel Wallentin under på med dubbla streck.
- Ja, o ja, säger han. Man får verkligen lära sig att göra en början, en mitt och ett slut. Det är inte alla kortfilmare som lyckas med det!
Resultatet blir då som att berätta en film utan poäng.

Dalarnas videofestival

Daniel Wallentin började med kortfilm i Leksand på gymnasiet. Det var en lärorik tid. Det blev totalt ett 30-tal kortfilmer, och vägen till de större sammanhangen gick via Dalarnas videofestival.
Det är annars väldigt dåligt med forum att visa kortfilmer i.
- Men Dalarnas videofestival betydde att jag kunde visa mina filmer. Jag fick träffa folk i filmbranschen och det blev vägen ut för mej. Jag fick rådet att söka till DI - Dramatiska institutet - och därefter kom jag till produktionsbolaget Tre vänner.
Hos Tre vänner har Wallentin nu gjort två filmer. Utöver Ett öga rött, som han fått mest erkännande för, är det filmen Kung Konrad. Där är han fortfarande verksam.
När DD når honom på telefon så är han i Sollentuna i Stockholm. Där letar han chilenare för en ny film som fått arbetsnamnet Snabba cash.

Dragit med sig

- Spelfilmen har också gjort att jag dragit med mej folk hit från Dalarna. Jag hade Ari Willey, från Ludvika, som fotograf i Ett öga rött. Han filmar nu för fullt hos Tre vänner. Johan Testad från Lek-sand gör filmmusik.
I fjol började Wallentin föreläsa för filmintresserade.
- Det var heldagsföreläsningar. På Berga blir det 45 minuter. Det blir bara en stunds inspiration till de som är intresserade av film.
Föreläsningen är öppen för alla filmintresserade. Elever som vuxna. Vare sig man vill göra film eller bara höra en regissör berätta om sitt arbete.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons