Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinvestering krävs för att säkra produktionen i Smedjebacken

Annons

I sommar gör Ovako en rejäl investering i både Smedjebacken och i Boxholm. Det blir mer än en fördubbling av investeringarna som de senaste åren legat på ungefär 40 miljoner kronor. I år blir investeringen 100 miljoner och gäller främst tappningstravers.

- Det är nödvändigt för kompetens och reservdelar på styrning och mekanik vid ugnen håller på att försvinna, säger Ovakos platschef Petri Palmu.
Investeringen i år gäller inte bara underhåll. Det är en reinvestering i det mesta som rör ungstransporterna fram till stränggjutningen.
Det gäller de delar som ingår i hydralisk och elektrisk styrning och travers. Prislappen för bara upprustningen i Smedjebacken stannar på 60 miljoner med underhållet. Resterande 40 miljoner görs på produktionslinjen i Boxholm. Investeringen på hundra miljoner ska jämföras med de senaste sex åren på ungefär 40 miljoner kronor.

40 miljoner per år

- Vi måste göra det här för att kompetensen om det gamla är på väg att försvinna, säger Palmu. Det är svårt att få tag i reservdelar och vi drabbas av stillestånd för att leveranstid för delar blir långa.
Det är en ovanligt stor investering ett enskilt år för Ovako. Drygt en fördubbling. Den visar också på en stark tilltro till framtiden.
- Under de senaste fem till sex åren har vi legat på en investering på 40 miljoner årligen.

Mer läsning

Annons