Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen hotades av misstänkt inbrottstjuv

/
  • -- Jag blev uppmanad att flytta mej. Annars skulle jag bli överkörd, säger Anders Karlström.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

När rullstolsburne Anders Karlström från Smedjebacken skulle hämta sin bil i Folkets hus fick han en chock. Han öppnade garageporten och var på väg in i garaget. Där stod en bil på tomgång. Föraren var på väg ut. Eftersom det var en bil som inte hörde hemma där frågade Karlström vad han hade där att göra.
”Flytta på dej eller så kör jag över dej” fick han till svar. Han räddade sig undan innan bilföraren snabbt tog till flykten.

Klockan var sex på morgonen när Anders Karlström som vanligt skulle hämta sin bil för att åka till jobbet. Han öppnade garageporten med hjälp av kodlåset och rullade in med sin rullstol. Innanför stod då en okänd bil och gick på tomgång. Föraren stod vid sidan av.

Direkt dödshot

Eftersom han visste att bilen inte hade garageplats i Folkets hus och att det inträffat upprepade stölder så frågade han vad föraren och hans passagerare hade där att göra.
Någon förklaring till besöket fick han inte. Däremot ett direkt dödshot.
- Föraren sade, att ”flytta på dej eller så kör jag över dej!”. När jag körde undan åt sidan så körde de snabbt förbi mej, berättar Karlström.

Bilen hittades

Registreringsnummer blev noterat och bilen hittade också senare i Smedjebacken på onsdagen. Föraren togs i förhör men släpptes igen efter någon timme. Han är nu misstänkt för olaga hot eller alternativt grov misshandel.
I bilen fanns vid det här tillfället en man och en kvinna enligt Karlström. Det ska också ha funnits grejer i bilens baksäte uppfattade Karlström. En av förrådsdörrarna i garaget har också blivit uppbruten. Det är fortfarande oklart vad som stulits.
- Föraren är en man i 40-års åldern och också föremål för andra utredningar hos oss, säger kriminalinspektör Ove Hedman. Mannen nekar dock till att ha varit i garaget. Någon annan har lånat bilen har han förklarat vid förhör.

Lånar bilar

Mannen tillhör de bostadelösa som rör sig i hela länet och de bor hos kompisar och lånar ofta bilarna av varandra. Det ska dock undersökas vidare om han blev igenkänd från garaget.
- Det är däremot svårare att koppla ihop honom med de stölder som skett i garaget, säger Hedman. För att göra detta krävs det fingeravtryck eller att man kan ta dem med tjuvgods. Det vet de här killarna och de gör sig därför snabbt av med det stulna.
Efter att en eventuell identitet på föraren blir fastställd kommer nya förhör att hållas.

Mer läsning

Annons