Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete gör Fairtrade City svårare att genomföra

/

Annons

Visst vill Smedjebacken bli diplomerad till Fairtrade City. Men inte om det innebär att gå miste om samarbetet med Borlänge, Gagnef och Säter.

I början av juni skickade Eva Långberg in ett medborgarförslag om att Smedjebacken borde verka för att bli Fairtrade City. För att diplomeras till Fairtrade City ska en kommun uppfylla vissa kriterier, bland annat:
l köpa rättvisemärkta produkter så långt det är möjligt
l öka sitt inköp av rättvisemärkta produkter varje år
l sprida information om etisk konsumtion
Kommunens inköpare Anders Silverin tvivlar på att diplomeringen går att genomföra, eftersom kommunen samarbetar med Borlänge, Gagnef och Säter om sin offentliga upphandling.

”Alla eller ingen”

- Jag tror att alla eller ingen måste vara Fairtrade City, säger han.
Att säga upp samarbetet med de andra kommunerna kommer inte på fråga.
- Dels får vi bra priser på livsmedel. Dessutom reducerar vi transporterna kraftigt och underlättar för lokala producenter att lämna anbud.
Beslutet om Smedjebacken ska bli Fairtrade City eller inte tas av kommunfullmäktige den 24 november.
Eva Långberg tycker att det är bra att kommunen jobbar för att använda krav-märkta och närproducerade livsmedel. Men det är också viktigt att vara solidarisk med andra länder.
- Det här är en internationell process som pågår i många andra länder, och när man handlar rättvisemärkta varor stimulerar man den utvecklingen, säger hon.
Hon anser att kommunen bör försöka lösa problemet, så att de både kan behålla samarbetet med de andra kommunerna och certifieras till Fairtrade City.
- Även vi ska ju våga.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons