Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med Dalazink banade väg

Annons

Ett Västerbottensföretag nyetableras i Smedjebacken. Företaget - Ferex - söker nu omedelbart svetsare. Drygt ett tiotal personer räknar vd Hans Sundquist att man behöver nyanställa i år Smedjebacken.

Det är högkonjunktur och ökad orderingång som gör att företaget, som nu finns i Byske expanderar i Smedjebacken. Men det är samarbetet med Dalazink som ligger bakom val av etableringsort. Ett halvt löfte finns också om uppköp av Dalazink finns genom ett så kallat "letter of intent”.
Det är för att komma närmare sina kunder i södra och mellersta Sverige som Västerbottensföretaget expanderar med en andra monteringsfabrik i Smedjebacken. Planer på expansion har funnits länge, men det har varit brist på lokaler som gjort att det inte varit möjligt. Nu ha lokalfrågan lösts.
- När vi fick möjlighet att få lokaler vägg i vägg med Dalazink så var saken klar, säger Sundquist.
Just Dalazink är lite av en etableringsmagnet för Byskeföretaget. Tidigare har färdigmonterade mobilmaster körts ner på långtradare från norra Västerbotten. Masterna är skrymmande ur fraktsynpunkt.
- En lastbil med släp kan bara lasta 18 master. Det blir en massa som vi får transportera.

Kapning och bockning

Genom en ändring av logistiken görs frakterna mer effektiva. Kapning och bockning blir kvar i Byske. Delarna fraktas ner till Smedjebacken för att svetsas samman till färdiga master som sedan varmförzinkas hos Dalazink.
Ferex kunder är i sin tur leverantörer till mobilteleoperatörer som Telia. Förutom svetsare kommer två säljare att stationeras i Smedjebacken.
Företaget är dock inte enbart leverantörer av mobiltelemaster. ABB i Ludvika är köpare av andra skrymmande konstruktionsdetaljer. Dessutom tillverkar Ferex vägräcken.
- Genom att vi kommer vägg i vägg med Dalazink räknar vi med att få synergieffekter, säger Sundquist.
Samordningsvinster kan bli ännu större om det blir ett uppköp av ytbehandlingsföretaget. På sikt ser Hans Sundquist den lösningen och en sådan är redan förberedd. Ferex får option på att köpa upp Dalazink.
- Diskussioner om ett köp ska inledas, bekräftar vd. Det finns redan ett så kallat "letter of intent”.
Det innebär att båda parters strävan är att komma till en uppgörelse i den riktningen.
- Vi vill ju inte se att Dalazink säljs till en konkurrent.
Etableringen är inget hot mot verksamheten i Byske. Tvärt om. För varje arbetad timme i Smedjebacken krävs 1,5 timmars arbete i Byske förklarar Sundquist.

Mer läsning

Annons