Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtidigt påbörjas en upprustning av anläggningen

/
  • Per Andersson, snickare och alltiallo, kaklar upp i foajén på Barken-anläggningen. Det är nu medan man har det är lugnt med konferenser det finns möjlighet att bygga om.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

Petri Karhukorpi säger upp fyra av sina åtta anställda på Barken konferens. Han har hållit informationen för sina anställda.
- De har insett att det är en nödvändigt att anpassa kostymen, säger Karhukorpi.
Så här långt har bokningar av konferenser varit normal, men nu börjar man se effekterna av att företagen drar in på konferenser. Han ser just nu en minskning med bokningarna på 20 till 30 procent under våren.

Det är helt normalt med en minskning av konferenser under årets två första månader. Men nu har bokningarna minskat med en femtedel till
upp emot en tredjedel mot förra våren.
- Vi är de första att märka av nedgångar, säger Petri Karhukorpi. Men vi är också de första att märka när det börjar gå upp igen.
Han har framtidsscenariot kart för sig.
- Nu säger företagen upp folk. De minskar sina organisationer. Framme till hösten så börjar de känna av behovet av att utbilda den nya organisationen. Då kommer också behovet av att kurser och konferenser.

Ekonomiskt starka

Redan för ett år sedan började han misstänka att en nedgång var att vänta och han förberedde sig inför den. Ett led var att sälja av företagets Ramnäsdel.
- Nu står vi ekonomiskt stärkta och kan göra nödvändiga investeringar.
Karhukorpi ser ett mönster i bokningar. Vid konjunkturuppgångar finns behov av att ha kick-off. Vid nedgångar finns behovet att utbilda. Redan till kommande höst kommer det ökade utbildningsbehovet att märkas spekulerar Barken konferens ägare. Då hoppas han kunna återanställa.
Av det skälet håller han kontakten med sina tidigare anställda. Kalla in extrapersonal om det behövs. Just nu måste dock kostymen anpassas.
Under tiden ska också anläggningen ses över reception och kök ska rustas upp. det handlar nu om investeringar på en kvarts miljon.
- Och det är ändå bara småsaker vi gör.

Köket byggs om

Kakelsättning pågår i receptionen. Den kommer att få ett ansiktslyft. En ny matsalsdel planeras.
Senare ska också hela köket byggas om. Till köket kommer ett nytt tempererat vinrum som har samma klimat som en vinkällare.
- Det nuvarande köket håller inte de kvalitetskrav vi ställer. Det byggdes av Metall 1991, säger Karhukorpi.
Med den här upprustningen hoppas han att han kan möta en förväntad konjukturuppgång.
Men det är inte allt som går ner i Gladtjärn under den kris man upplever i dag.
- Campingen ökar. Det visar sig att behovet av billigare former av semester kommer under nedgångar. Det gör att campingturismen blir efterfrågad.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons