Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfolk hoppas på uppryckning med långsiktig rapport

Annons

Just nu finns en skolrapport daterad år 2015 ute för begrundan hos politiker, förvaltningar och näringsliv. Jo, ni läste rätt. Rapporten är ett dokument över data och IT-utvecklingen i Smedjebacken fram till 2015.

Det är så här som man från kommunens IT-folk hoppas att utvecklingen kan beskrivas när man kommer fram till 2015. Avstampet är 2008. En liten vision tecknad för att folk i ledande befattningar ska inse betydelsen av vad datorn betyder för elever i dag och för att, inte minst, anpassa beslut till detta.
IKT - Informations och kommunikationsteknologi - är helt enkelt ett nytt sätt att redovisa kunskaper på.

Framtidstankar

- Det här blev jag medveten om vid ett seminarium där jag hörde om en elev som inte tyckte om sin skola och därför inte heller visade något bra studieresultat. Det visade sig dock att han var väldigt duktig på att utforma hemsidor.
Det säger en av författarna till den lilla rapporten från framtiden, skolbibliotekarien Maja Filipsson. I rapporten uttrycks den nutida tidsbilden som, att ”den tid som vissa elever tillbringar framför medier som Youtube var betydande och vi insåg att skolan var åtskilliga kvarter efter samhället i övrigt. Det var dags för ett uppsving”.
Den bilden är tänkt att vara en reflektion i framtiden på var vi står just nu.

Tar sin tid

Med den här rapporten hoppas nu författarna att det ovan omtalade uppsvinget ska komma i dag. Bakom ”rapporten” finns nio personer i skolförvaltningen. Det man hoppas är att väcka engagemang i IT-frågorna.
- Mycket kan göras med det vi har i dag. Vi har ju Mediahuset på Bergaskolan.
Det handlar en del om pengar, men också om engagemang och viljan att ta till sig det nya verktyget IKT, säger Maja Filipsson.
- För det tar tid att ta till sig nya verktyg.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons