Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken först ut i samarbete med landstinget

Annons

Smedjebacken blir den första kommunen att skapa ett brett samarbete med landstingets kulturförvaltning. Landstingsrådet Alf Johansson tycker att masarna ska lära av skåningarna.
- Skåningarna hittar en liten ovanlig blomma och när de kommer upp till Stockholm och berättar så har blomman blivit ett stort träd, säger Johansson.
Masarna är lita avvaktande och ruskar på huvudet år samma fynd. Inställningen till fyndet är skeptiskt. "Det blir nog inte mycket utåv däg"!

Det finns kraft i Dalarna och det gäller att stå för den menar visionären Alf Johansson med sitt skånska exempel.
- Vi ska våga stå för vad vi kan, säger han och riktar sin lans mot jantelagen.
Så uttryckte sig Johansson när samarbetet mellan Landsting och Smedjebacken presenterades i Gamla Meken i går.
Landstinget kulturchef Åsa Nyman protesterar vilt när DD,s reporter undrar om landstingets kultur är något mer än emaljerad konst på sjukhusens väggar.
Alf Johansson rycker in till försvar. Landstinget har ett brett samarbete med en rad institutioner konstatera han. Det finns en kulturbudget på nara 70 miljoner för detta.
- Dalateatern, Musik i Dalarna, Dalarnas museum, Film i Dalarna och Dala Sinfonietta.
- De här institutionerna är ute i länet på olika arrangemang, men Smedjebackens kommun blir den första att ha samarbete med alla. För att utveckla kultur bland unga.
Det här är resultatet av ett arbete som kommunen och landstinget beslutade om 18 september ifjol. Ann-Sofie Fryxell har lett arbetet i samarbete med bland annat landstingets kulturchef.
Den här satsningen riktar sig främst mot unga som vill göra något. Därför är kommunens skolor involverade.
Bisse Falk som filmare i Mediahuset är med på film. Film är nämligen en av de kulturyttringar som finns med i planerna. Utställningar och scenkonst är två andra konkreta former.
- Vi ska låta unga prova det de tycker de vill göra och ge dem bra hjälp på vägen. Vi inom projektet eller Landstinget kan ju inte konsten. Vi ska ta in folk som kan detta, säger Fryxell.
För att förverkliga just ungas filmidéer öppnas en Konstfilmstation i Gamla Meken. Här ska visas konstfilm, men det ska också vara en plats att skapa film på.
På detta sätt tar olika konstformer avstamp från lokala förutsättningar med ortens elever när det gäller gestaltning i bild, musik dans eller annan konst.
Samtliga kulturinstitutioner i Dalarna knyts för att stötta kreativa krafter i Smedjebacken.
Det är lokalt man ser de konstnärer först som sedan kommer att ses på de stora scenerna menar visionären och landstingsrådet Alf Johansson.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se


Mer läsning

Annons