Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken tecknar avtal om anställdas rätt till heltidsarbete

/
  • Arbetsgivare och fack är överens om att anställda har rätt att vara sysselsatta efter eget önskemål och behov. Från vänster Ingemar Hällström, Åke Jansson, Rågher Thelin och Ann Jonsson.FOTO: CHRISTER NYMAN
  • -- På sikt skall rätt till heltid gälla alla tjänster. Tills vidare gäller det dock när vi nyanställer, säger Ingemar Hellström som ansvarar för personalpolitiken i Smedjebacken.
  • -- Det här är en viktig milstolpe. Det nya avtalet är ett sjumilakliv, säger Kommunals ordförande i Smedjebacken Ann Jonsson.

Annons


Smedjebacken följer Ludvikas exempel och skriver lokalt avtal om anställdas rätt till heltid. Smedjebacken blev därmed landets andra kommun att införa "rätten till heltid, med möjlighet till deltid".
-- Men det gäller när vi söker nya anställda, säger Smedjebackens personalpolitiskt ansvarige Ingemar Hellström som ett förbehåll.

Det är ett vallöfte som infrias då kommunen som arbetsgivare och Kommunal tecknar avtalet.
-- Det är ett vallöfte från det senaste valet, säger Hellström.
-- Det är en milstolpe för oss, säger Ann Jonsson som är ordförande i Kommunals sektion 22.
I valet 2006 var formuleringen "rätt till deltid med möjlighet till deltid". I det avtal som nu ska skrivas under är portalparagrafen "Parterna är överens om att alla anställningar i grunden skall vara heltid". Inställningen från fackets sida är att det ska vara möjligt att leva på sin lön.
Syftet med avtalet är att kommunen som arbetsgivare ska tillgodose sina anställdas önskemål om sysselsättningsgrad upp till en heltid.
-- Det kan vara vad som helst upp till heltid. Det kan vara 95 procent om det är önskemålet, säger personalansvarige Hellström.
Ann Jonsson menar att det är viktigt att tillgodose sysselsättningen hos anställda som varierar beroende på var man befinner sig i livet.
-- Det ser ju olika ut vid olika skeden.
I dagsläget gäller den här rätten bara nyanställningar, men på sikt lovar Ingemar Hellström att det ska gälla alla. Socialförvaltningen har i dag de flesta deltidarna och det är mest kvinnor som av tradition "drabbats". Facket driver frågan ur rättvisesapekt.
-- Man ska kunna leva på sin lön. Därför är rätt till heltid viktig, menar Ann Jonsson.
Ännu är inte avtalet undertecknat. Ett avtalsförslag finns som gjorts av Kommunals avdelning i Dalarna. Det är ett ramavtal som nu ska putsas och ges lokal prägel. Det kommer att föras in undantag i avtalstexten.
-- Det kan vara undantag för exempelvis personliga assistenter. Det kan ju vara så att en vårdtagare inte vill ha personlig assistent under mer än ett visst antal timmar, säger Åke Jansson Smedjebackens förhandlingschef.
För den anställde kan det bli så att rätten till heltid fylls ut på flera tjänster. I första hand inom den egna förvaltningen, men också i andra hand i kommunen som helhet.

Kommer andra fack att få liknande avtal?
-- De andra facken har inte så mycket deltidsanställningar. Om det är någon så är det frivillig deltid. Visst kan man tänka sig att göra samma avtal för dem. Det är en rättvisefråga, säger Hellström.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons