Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebackens äldre känner trygghet i boendet

/

Annons

Knappt har uppståndelsen och glädjen över att ha rankats som sverigebästa äldrekommun lagt sig. Nu kommer mer goda betyg över socialförvaltningens arbete i Smedjebacken.
- Det värsta är att vårt konto för tårtor rasar i höjden, säger nämndordförande Fredrik Rönning.

Tidigare gjordes en undersökning på en rad objektiva faktorer av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Nu har Socialstyrelsen, med hjälp av SCB, undersökt hur de äldre upplever servicen. Också här håller sig Smedjebackens kommun väl framme bland landets socialförvaltningar.
- Vi har fått nytt bevis på att vi har bra äldreboende och duktig personal, säger Rönning inte utan stolthet.
- Vi har arbetat mycket med bemötande och det har visat att det nu ger resultat, skjuter förvaltningschef Lennart Ströberg in.
Till skillnad från SKL,s undersökning har Socialstyrelsens undersökning varit en undersökning hur de äldre upplever omhändertagandet. Sveriges kommuner och landsting tittade på hur ofta äldre råkade ut för fallskador och om de hade olämplig medicinering bland annat.

140 000 tillfrågades

Socialstyrelsen vill i stället veta hur äldre upplever omsorgen och hur väl den motsvarar deras behov. Undersökningen gjordes från augusti till november och gick ut till landets samtliga kommuner och kommundelsförvaltningar.
Det var drygt 140 000 äldre som tillfrågades i äldreboenden och de äldre som får hjälp av hemtjänsten.
Den här gången kan inte Smedjebacken lysa med förstaplaceringar i betyget från de äldre, men kommunen håller sig bland den fjärdedel av kommunerna som har de mest nöjda åldringarna.
När det gäller äldreboendet är Smedjebacken på 45:e plats och de som får hjälp av hemtjänsten ger kommunen ett betyg som slutar på 56 plats. Båda kategorierna ligger i topp på de 332 undersökta kommunerna och kommundelarna. Bland de 25 procent av landets mest nöjda åldringar.
Undersökningen går också in på detaljfrågor som hur trygghet, information, bemötande städning, tvätt och dusch och annat. Sammanlagt tolv olika former av stöd har betygsatts och sedan sammanförts i ett ”slutbetyg”.

Trygghet i boendet

Smedjebackens äldre är mest nöjda över trygghet i boendet och vård. Maten får lägst betyg av de som finns i äldreboendet.
Hemtjänstens brukare är mest tillfreds med bemötandet från hemtjänstpersonalen och vården.
- Det är roligt för att den här undersökningen blir ett komplement till SKL,s undersökning av de objektiva faktorerna, säger Fredrik Rönning.
CHRISTER NYMAN
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons