Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacksbo döms till tre år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning

Annons

Två kvinnofridskränkare i Smedjebacken har fått sina domar. En Smedjebacksbo får tre års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning och våldtäkt av sin sambo. Han döms också betala skadestånd på drygt 150 000 kronor till sambon.
En man från södra Sverige som var tillfälligt bosatt i kommunen hos en kvinna har misshandlat kvinnan vid två tillfällen och får sex månaders fängelse.

Det är en rad misshandels-tillfällen som Smedjebacksbon i 40-årsåldern döms för. Rätten anser att det är styrkt att mannen regelbundet misshandlat kvinnan. Både mannen och kvinnan har oftast varit alkoholpåverkade vid dessa tillfällen.

Avslagen käke

Vid ett tillfälle har misshandeln varit så grov att kvinnan fått käken avslagen på två ställen. Under rättegången har ett vittne som sett kvinnan blåslagen vid det tillfället konstaterat att det var "det värsta han sett”.
Tingsrätten anser det också styrkt att mannen begått våldtäkt mot kvinnan genom att föra upp ett moppskaft i hennes underliv. Sedan 1998 finns ett utvidgat våldtäktsbegrepp där handlingar som är jämförbara med samlag skall dömas som våldtäkt. Det gäller handlingar som är jämförbara med den behandling som målsägaren blivit utsatt för.
I det här fallet har det varit kränkande behandling som inte varit sexuellt betingat av den åtalades sexdrift.

Stenar på vägen

Mannen döms också för framkallande av fara för annan. Händelsen inträffade efter att mannen blivit nekad att åka buss från Ludvika till hemmet i en mindre by i Smedjebackens kommun.
Han placerade då ut stenar på vägen för att förmå bilister att stanna och ta upp honom. Det har funnits en konkret fara för olycka på grund av mannens tilltag konstaterar rätten.

Hotat på bussen

Rätten finner också mannen skyldig att vid två tillfällen hotat busschaufförer. Det har skett när mannen inte haft pengar att betala bussresan.
Tingsrätten ger mannen en förhållandevis sträng dom för de brott hans anses gjort sig skyldig till.
Något annat än en fängelsedom kan inte vara motiverat anser rätten. Minimistraffet för våldtäkt är två år. Rätten anser också att det sammanlagda straffvärdet blir högt för det brott mannen anses vara skyldig till.

Missbruksbehandling

Rätten dömer mannen till tre års fängelse och ett högt skadestånd till den misshandlade kvinnan. Totalt döms han betala 151126 kronor till kvinnan. Om han är motiverad begär också tingsrätten att mannen ska genomgå behandling för sitt missbruk.

Den andra domen

Den andra mannen misstänkt för kvinnofridskränkning döms till ett halvårs fängelse. I det fallet är brotten, som också är missbruksrelaterade, inte lika klart styrkta. Kvinnan har i det fallet varit ovillig att vittna om några av misshandelstillfällena.
Två misshandelstillfällen har hon vittnat om och för dessa döms mannen, från södra Sverige, till sex månaders frihetsstraff.
I detta ingår också straff för urkundsförfalskning och olovligt förfogande.

Mer läsning

Annons