Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smider för hjälp till världens alla barn

/

Annons

- Folk har frågat hur vi går vidare efter Nordiska mästerskapen i smide, säger Ann-Kristin Treard.
Nu har hon beskedet klart, även om planerna ligger i sin linda och kontakter ännu bara knyts med samarbetspartners. Efterföljaren kommer i augusti i form en smidesfestival och ett smidesmaraton för världens alla barn i samarbete med Röda korset.

Ann-Kristin Treard räds inte de stora arrangemangen. Nu hoppas hon engagera 100-talet smeder att under tre festivaldagar hålla ett maratonlopp i smide. Från torsdag till söndag, den 6 augusti till den 9 augusti, ska en slägga arbeta oavbrutet.
- Det blir en budkavle som går från smed till smed, säger Treard. Smide ska pågå i 68 timmar.

Hjälpverksamhet

Allt ska ske som hjälpverksamhet till världens alla barn och genom samarbete med Röda korset.
- Jag har själv arbetat för Röda korset och nu har vi kommit överens om att samarbeta. Radiohjälpen för Världens barn är redan etablerat därför kallar vi detta för Världens alla smeder för världens alla barn, säger Treard.
Bakom planerna står många av de som tidigare arbetat med mästerskapet under den gångna sommaren, men för det nya maratonet ska en helt ny organisation bildas. Namnet är redan bestämt. Det ska heta Blackssmithmarathon.

Kända från NM

Här finns förutom Ann-Kristin hennes man Jonny Treard, Joakim Frost, Torbjörn Malm och Erik Vargtand. Alla kända ansikten från NM som arrangerades av Svenska konstsmidesföreningen.
Uppdraget är också fastslaget. En stor glob ska smidas med en smed på toppen av globen. På sina axlar skall smeden bära ett barn. Själva globen ska sedan fyllas med de det som smids under maratondagarna.
Treard understryker dock att det här är planer som kan ändras under planeringens gång. Men redan nu innan planerna nått ut till offentlighet har dryga 20-talet smeder meddelat intresse.
- Det är också ett sätt att få fokus på Smedjebackens som ort. Det märktes redan att mästerskapet gjorde mycket för det, säger Treard. Och kommunen har sagt sig vilja vara med och stötta. Liksom turistbyrån Visitludvika.
CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons