Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Som bollhavet på IKEA”

Annons

Skrotgården på Ovako har varit deras tummelplats under sommarlovet. Den 16 juni kom de till Smedjebacken och är kvar till den sista augusti.
De är båda elever på HDK i Steneby och studerar hur järn och stål kan bli ”offentlig gestaltning”.
- De som jobbar på Ovako ser nog skrotet bara som grus, men det gör inte vi, säger Pontus Ersbacken och Ossian Gustafsson.

Ossian Gustafsson och Pontus Ersbacken studerar konst. Offentlig utsmyckning specifikt. Offentlig konst kan verka avlägset från de rostiga delarna som ligger på skroten på Ovako i Smedjebacken.
Här ligger delar av maskiner. Utslitna eller kasserade. Delar av plåtar där hål gapar tomma efter att plastmaskärare befriat dem från önskade former.
Allt är på väg in i ugnen för att åter bli användbart stål.
Men här på randen av nedsmältning hittar de båda konstnärerna sin råvara. Det som på något sätt är tilltalade estetiskt räddas. Något som bildar nya former för att behaga ögat.

Som IKEA:s bollrum

- De som jobbar här ser detta som grus. För oss är skroten som bollrummet på IKEA för barnen, säger Pontus Ersbacken som nu går för femte året på utbildningen.
Han är på utbildningen Master of fine arts på Göteborgs universitet. Ossian läser sitt tredje år, vilket betyder ”Bachelor of fine arts”,

Offentlig konst

Skrot kan återanvändas och möjligen bli offentlig konst. En skulptur i samhällets finaste samlingsplats torget. Det är det de arbetar på. Sedan får man se om det blir så. Det gäller bara hitta och se möjligheten. Det som ser ut som skrot behöver inte vara skräp.
De båda sysslar med saker som är betydligt större än smycken. Vid den gigantiska skrothögen förstår man. Fynden här väger kilon. Tanken på att se ett fynd i stålhögen här kan vara något nedslående. Det kan ligga ton av järnskrot över det man vill komma åt.

En tillgång

Men de båda ser högen som en tillgång och sommarlovet har sprungit iväg i alltför snabbt.
- Vi har lastat pallvis med grejer som vi fått ner till Gamla meken.
På Gamla meken står resultaten av deras arbete. Det är bland annat en kolos på fem-sex meters höjd.
I centrum ett högt rör. På detta finns ett antal tvärstag som håller andra rör runt centrumröret. Från övre delarna av konstruktionen hänger ett antal kedjor. Resultatet ser ut som en spännande klätterställning.

Sträng

Den har arbetats fram under namnet Sträng.
- Dels för att det ser ut som en sträng av DNA-molekylen, men också för att det sitter bitar från den första biten från stränggjutningar på Ovako i kedjorna.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons