Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportfisken som vill ha värme blir populär

Annons

Årets gösfiske sjunger på sista versen. Åtminstone när det gäller sommarfisket. Gösfiskarna är dock nöjda. Det har tagits mycket gös i Barken i sommar.
- Det har varit bra fiske, bekräftar Jukka Mustonen.
Han har skäl vara nöjd. En av hans landade gösar vägde inte mindre än 8,5 kilo.

Fångstrapporterna om gösar lyser som vanligt med sin frånvaro. Fiskevårdsföreningen försöker nu att öka intresset av att rapportera sina fångster genom att utlysa en tävling. Hur det slår ut återstår att se.
- Men vi har hört att det tagits ovanlig bra med gös i Barken i år.
Det säger fiskevårdsföreningens ordförande Bengt Rönning. Han får medhåll av trollingfiskaren och handlaren Jukka Mustonen i Smedjebacken.
- Det har varit ett ovanligt bra gösfiske den här sommaren.

Bra sommar

Det är nu i sluttampen av sommarens trollingfiske och man kan se tillbaka på en bra sommar. Trots att det har varit lite fram och tillbaka med vädret.
- Gösen kräver stabilt högtrycksväder, menar Jukka Mustonen.
Det har också dragit hit många fiskare. Vissa tillfällen har det setts 20-25 båtar ute på Barken. Barken har fått ett bra rykte om sig som fiskesjö.
Inte bara för gös, men gös har blivit allt mer populär som fiskeobjekt. Det är bra för kommunen menar Rönning.
- Gösens popularitet kan bero på att fisketidningarna skrivit mycket om den. Det är också en väldigt nyckfull fisk att fånga, vilket gör fisket spännande, tycker fiskaren Mustonen.
Ryktet om fisket har inte bara nått grannkommunerna. Under sommarhalvåret kommer det också upp tyskar och danskar.

20 000 yngel

- Utlänningarna blir förvånade över våra kortpriser och misstänksamma. När de hör att de får fiska för 150 kronor undrar de om det verkligen finns fisk i sjön.
Men fisk finns det och i år planeras den största inplanteringen av gös som gjorts. 20 000 ensomriga gösyngel ska släppas i Barken. Normala isättningar har tidigare legat mellan 10-15 000 yngel, men redan i fjol ökades antalet till 17 000 och i år blir det än mer.
Det är i huvudsak kräftfisket som bekostar inplanteringen av fisk.

8 kg gös

För att få köpa kräftfiskekort så måste man nämligen också ha det vanliga kortet.
Storgösen på över åtta kilo tog Jukka Mustonen den 14 juni. Den tog på en Lappia-wobbler i silver och svart avslöjar Mustonen.
Det är hans största gös hittills. Några har tidigare legat runt sju kilo.
- Men gösfisket är nyckfullt. Bra fiske beror helt på vädret. I fjol var det betydligt sämre med gös. Stabila högtryck ska det vara.

Mer läsning

Annons