Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start med Mozart i Meken

Annons

För andra året hålls det opera vid sjön Barken.
- Första året, i fjol, var det bara en hastigt hopkommen prototyp. Nu kan man kalla det för ett projekt, säger Anna-Maria Johansson Mikkonen som står bakom arrangemanget. Hennes förhoppning är att det blir återkommande nöje med lättsam opera på olika platser runt sjön.

Första året var en ”prototyp” av att erbjuda lättsam opera. Bland annat med mästarkurs för elever som redan är avancerade sångare. En kortkurs under mästares ledning som ledde till offentliga framträdande.
- Tanken är att ha opera under lättsamma former där en ny publik får möjlighet att upptäcka operan. Jag vill ta bort det där högtravande och stela i operan.
Det finns också en lättsam opera som är en speciell gren och kallas opera buffa. Det skulle kunna översättas till skrattopera. Motsatsen är mer pompös och högtravande och kallas opera seria.


- Utan att göra våld på tonsättarna vill jag ha den här lättare formen som fler kan ha nöje av, säger projektets ledare och sångerskan Johansson Mikkonen.
- Det här ska ske på olika platser runt Barken. Det kan till exempel vara ett arrangemang nere i hamnen eller på Vanbo herrgård.
Första året var det bara god vilja som fick i gång den så kallade ”prototypen”. Det fanns ingen ekonomi. I år är kommunen och landstinget med och stöttar.
- Sedan får vi utvärdera och se om det finns ett publikt intresse för opera här.
Men det verkar finnas intresse. Det visade sig redan första året. Trots att man inte hann med marknadsföringen riktigt. De två konserter som hölls drog en publik på vardera cirka hundra personer.

Mozart i Meken

- Det är mer publik än vad vi brukar få på Musik i sommarkväll, säger Johansson Mikkonen.
Redan nu på lördag ges det möjlighet att möta opera på ett lättsammare sätt. Veckans program med Mozart i Meken. Den här kvällen utlovas humor, passion och dramatik.
Det är Ulla Winblad som tar oss med till Mozarts värld och på scenen står Cecilia Nanneson, koloratoriesopran, Catarina Lundgren, sopran, och Fredrik af Klint som är baryton.

Nicholas Carthy

Under den följande veckan är det möjligt att få följa med in i operasångarnas värld i stället. Där har man möjlighet att se Nicholas Carthy, som är känd från ett flertal av världens scener, undervisa redan yrkesverksamma musiker. De lektionerna är öppna för allmänheten under några timmar varje eftermiddag. Det är får vi förmoda undervisning i den högre skolan. Resultatet av den Undervisningen kan sedan avnjutas under konserter som ges i Norrbärke församlingshem och Capellet i Söderbärke. På torsdagen ingår ett evenemang som också ingår i serien Musik i sommarkväll. Det är då sopranen Birgitta Levin som har sånger och arior att bjuda på.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons