Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stegelbackens förskola stänger innan den ens har hunnit öppna

/

Annons

Bullerdalens förskola avvecklas för att bli nytt äldreboende. De yngre hade lovats plats på Stegelbacken. Här skulle tre avdelningar byggas för att hysa 24 barn från två avdelningar.
Av detta blir nu inget och föräldrarna till de små är irriterade.
- Plötsligt kom det bara upp en lapp om det på förskolan. Nu ska barnen istället placeras ut på de andra förskolorna, säger Helena Lassis.

I går hade föräldrarna möte med förvaltningschef Anders Hjelm. På dagordningen var den snabba förändringen av förutsättningarna för Bullerdalens 24 barn. Två avdelningar med yngre barn i den ena och äldre barn i den andra finns nu på Bullerdalens förskola.
- Man blir ju fundersam när det kommer så snabbt besked om förändringar, säger Helena Lassis.
- Så sent som förra måndagen var det föräldrar på Bullerdalen för inskolning. Nu får de börja om på nytt i annan skola.
Bullerdalens barn har länge haft löfte om ny förskola på Stegelbacken. Först var det löfte om att få flytta in till årsskiftet. Det har senare flyttats fram till påsk på grund av att projekteringen dragit ut på tiden.
- Personalen var på planeringsmöte för Stegelbacken senast på måndagen. I onsdags var det ingen som sade något, men på torsdagsmorgonen satt lapp uppsatt om att barnen skulle fördelas på de andra förskolorna istället, säger Lassis.

Enbart ekonomi

Skälet till omplaceringen är ren och skär ekonomi.
- Vi kan inte nå de budgetramar som är satta, säger Anders Hjelm. Vi har inte råd att bygga ut barnomsorgen 2009 och inte 2010.
Med omflyttning av Bullerdalens barn till befintliga avdelningar sparar kommunen 2,5 miljoner förklarar Anders Hjelm.
Hjelm menar att de barngrupperna på de befintliga förskolorna blir mellan 16 och 20 barn.
I dag är projekteringen av Stegelbacken klar, men inget har gjorts ännu.
- Jag är dock övertygad om att vi kommer att behöva också Stegelbacken i framtiden. Just nu har vi inte råd, säger Hjelm.

Irriterade föräldrar

Föräldrarna är mycket irriterade över den ovisshet som en längre tid präglat just förskolan Bullerdalen. Det har alltid upplevts som ett provisorium uppfattar föräldrarna. Det framkom när föräldrarna samlats innan mötet med skolledningen.
- En dag har man sagt att det ska vara kvar och det ska satsas här. Sedan har det förbytts i att det ska bort, säger Malin Midér. För tre månader sedan tackade jag nej till en annan plats för att jag blev lovad att det skulle vara kvar.
- Man känner sig hela tiden lurad.

Bullerdalen drabbas

Den allmänna uppfattningen är att det känns som om det alltid är Bullerdalen som drabbats. Något som Eva-Marie Bengtsson uttrycker besvikelse över. En del föräldrar har också valt att lämna förskolan då det varit så osäkert med vad som skulle hända. Men löftet om Stegelbacken har varit ett ljus för dem som valt bli kvar.
- Sedan har vi stannat mycket beroende på personalen. För att vi och barnen trivts med förskollärarna här, säger Bengtsson.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons