Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för strandnära byggen • Smedjebacken tar fram reservplan som alternativ

Annons

Länsstyrelsen vill inte häva strandskydd vid Kolbäcksån i Morgårdshammar. Genom detta grusar man kommunens byggplaner. Stadsarkitekt Sven Andersson hävdar att inga naturvärden går till spillo och allmänhetens tillgänglighet snarare ökar inte minskar genom planändringen. Det är de två skäl som skulle vara ett hinder för bostadsbyggandet i Morgårdshammar.

För Smedjebackens kommun är det viktigt att erbjuda ett nytt attraktivt boende. Det har redan förverkligats i kvarteret Solrosen vid Nordlandervägen. Där finns nu nytt centralt boende.
Sedan länge har nu också strandnära boende prioriterats. En sådan planering har nu kommit en bra bit på väg och beslut skulle kunna tas om ny detaljplan i fullmäktige i september. Så var planen.

Länsstyrelsens nej

Nu ser den planen ut att gå i stöpet genom att Länsstyrelsen i Dalarna säger nej till den nya detaljplanen. Länsstyrelsen säger i sin bedömning att hela planen ligger inom område för strandskydd.
Genom att göra parkmark med gångstråk längs stranden gör inte att det ändrar tillgängligheten för allmänheten anser Länsstyrelsen. Det är visserligen åkermark som inte är särskilt intressant ur friluftssynpunkt i dag, men friluftsaspekten måste ses i ett längre perspektiv än så. Det kan bli mer intressant menar Länsstyrelsen.
Kommunen menar i sin begäran om upphävande av strandskyddet att den här bebyggelsen är ett led i ett hållbart samhällsbyggande. Det vill säga samhällets fortsatta liv. Det här är dock inget skäl som duger för att upphäva ett strandskydd enligt länsstyrelsen.

Alternativa tomter

Kommunen å sin sida pekar på det faktum, att andrahandsvärdet på hus i kommunen understiger byggkostnaderna. Därför måste man kunna erbjuda riktigt attraktiva tomter.
Kommunen överklagar nu Länsstyrelsens beslut till regeringen, men man har också en andra strategi avslöjar stadsarkitekt Andersson.
- Ett överklagande skulle dra ut på tiden. Kanske ett helt år. Därför går vi fram på två fronter.

Nytt förslag

Samtidigt som överklagandet är inlagt så görs ett modifierat förslag på detaljplan. Gränsen för detaljplanen flyttas från nuvarande 20 meter från strandlinjen till att variera mellan 30 och 50 meter från stranden.
- Då kan området ändå bebyggas.
För att om möjligt bädda för sitt nya förslag räknar stadsarkitekten att själv vara med vid en beredning av ärendet som sker i början av nästa månad.

September

- Om vi får igenom det modifierade förslaget kan ny detaljplan tas som planerat i fullmäktige i september, hoppas Andersson.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons