Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxehöjningar klarar budget för nästa år

Annons

Den budget som miljö- och byggnadsnämnden lade fram för nästa år bantades med 124 000 kronor. Det blir höjda taxor som får klara räkenskaperna, men kostnaderna har ändå inte skjutits över på taxesidan menar nämndens ordförande Lena Olafsen Ludvigsson

De höjda taxorna för miljötillsyn höjs med 75 kronor i timmen till 725 kronor. Det tidigare timpriset för tillsyn och handläggning var 600 kronor och togs 2004.
- Det är fortfarande samma täckningsgrad som vid den tidigare taxan, säger Lena Olafsen Ludvigsson.

Skattepengar täcker

Täckningsgraden är dryga 40 procent, vilket betyder att kontorets faktiska kostnader för tillsyn bara till två femtedelar täcks av den debiterade taxan.
Resten är naturligtvis skattemedel.
Det finns även en del fasta avgifter för tillsyn. Det är ärenden där tidsåtgången är fastställd. Dessa styrs också av det nya timpriset. Ett ärende som således är beräknat till två timmars arbete får den nya prislappen 1 450 kronor.
En prövning om dispens från strandskyddsbestämmelser har en handläggningstid på två timmar och kostar alltså nära 1 500 kronor.

Lönar sig med miljö

Samtidigt inför kontoret ett helt nytt sätt att beräkna kostnaderna för miljöskyddskontroll. Taxesystemet är hämtat direkt från den nuvarande taxan för livsmedelskontroller.
- Ju mindre miljöpåverkan ett företag har desto mindre blir taxan. Grunden är hur mycket tillsyn ett företag behöver ha. Minskar man behovet av tillsyn genom egenkontroller så sjunker också kostnaderna för ett företag, säger Lena Olafsen Ludvigsson.

Mer läsning

Annons