Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tersmedenäpplet tillbaka i Larsbo

Annons

Årets kolbullefest i Larsbo blev något av en historisk återkoppling. Ordförande i Tersmedenska släktföreningen planterade ett gammalt äppelträd som har sina rötter i Larsbo
Här odlades den gamla sorten Tersmedenäpplet en gång fram.

Släkten Tersmeden verkade under flera generationer i Larsbo under hytt-epoken. Den förste att komma till Larsbo var Herman Thor Smede. Han var invandrare från Flensburg i dåvarande Danmark. 1650 kom han till Larsbo som arrendator efter ett antal år på olika platser i landet. Väl i Larsbo fann han sig tillrätta och bruket arrenderades eller förvaltades av fem generationer av släkten.

Stora Daldansen

En av dessa anfäder till Herman är amiralen Carl Tersmeden som hade ett finger med i det tumult som senare skulle gå under namnet Den stora Daldansen. En uppgörelse mellan kungamakten och dalkarlarna som skulle kosta trettio uppretade masar livet. Carls förhandling på makten sida gick alltså inte så lysande utan slutade i blodbad. Dalkarlarna blev under spott och spe tvingade tillbaka till sitt Dalarna.
Betydligt fredligare gick det till på kollbullefesten i Larsbo. Larsbo bruks vänner höll den nu under helgen. James Tersmeden var med vi festligheterna i egenskap av ordförande i släktföreningen.
Släktföreningens ordförande planterade trädet och gav sedan brukets vänner släktens minnesmedalj.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons