Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv kollektivanställda får gå

/

Annons

Konjunkturnedgången slog till mot Virsbo componenta som en blixt. Componenta varslar tolv kollektivanställda om uppsägning. Redan i oktober drogs bromsarna i produktionen åt när fyra visstidsantällda inte fick förlängda kontrakt.
- Det som är sanning ena vecka gäller inta nästa vecka, säger vd Göran Jansson om det osäkra läget.
Dels har företaget tappat produktionen av luftkopplingar. Dels har företagets kunder dragit åt bromsarna och beställningarna går ner.

Varslen på Componenta i Smedjebacken lades den 29 oktober. När dessa uppsägningar träder i kraft vill inte vd Göran Jansson inte uttala sig om medan förhandlingarna pågår. Senast om 14 dagar ska förhandlingarna vara klara menar han.
- Förhoppningsvis ska de vara klara redan nästa vecka.
Det är tre skäl till att varslen kommit. Dels att Componentas kunder dragit åt bromsarna och det lämnar hål i orderböckerna. Dels har företaget tappat en stor produkt till kineserna.
Det är luftkopplingar till i första hand till gruv- och anläggningsindustrin. Kopplingar som har höga kvalitetskrav och därför görs i smide.
- Det duger inte med gjutna kopplingar med de höga krav på kopplingar, säger Göran Jansson.
Kopplingarna är en produkt som funnits med allt sedan Atlas copco en gång byggde upp fabriken berättar Jansson. Bara på den produkten finns fem man anställda. Den produktionen löper nu fram till februari månad. Sedan är den förlorad.
Fem man försvinner från produktionen av luftkopplingar. De övriga sju gäller generellt i Smedjebacksenheten. Men Smedjebacken har en fördel. Här är man inte så beroende av leveranser till tunga lastfordon. Tyngden vilar i stället på skogs- och jordbruksmaskiner.
Bakom varslet ligger en hastig konjunkturvändning. Bara för en månad sedan såg man fortfarande ljust på framtiden. En ytterligare komplett smideslinje finns men är inte uppmonterad i fabriken.
Nu kommer den att få vänta på bättre tider.
- Tanken var att bygga upp den när vi ser en tillväxt, men det verkar nu som den låter vänta på sig.
Det är lågkonjuktur och samtidigt en finansoro som gör att alla är osäkra och försiktiga i dagsläget. En tredje faktor som påverkar bemanningen är effektivare produktion i Smedjebacken. Den överbemanningen som nu finns hade man hoppas ha under en fortsatt tillväxt i företaget berättar Göran Jansson.
Klubbordförande Bo Forsberg ser ordernedgången som ett faktum, men vill mildra verkningarna för de anställda.
- Vi förlorar hela kopplingspaketet. Det är fem man på efterbearbetningen och ett skiftlag på smidet som berörs av den förlusten, säger Forsberg.
Han tror dock att det sprider sig en generell oro bland företagsledare. De varsel som "säkerhetsvarsel" då företagen passar på att se om sina organisationer.
- Vi försöker nu i första hand att dra ner antalet varsel så mycket det går, säger klubbordförande Forsberg.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.seMer läsning

Annons