Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur eldhärjade växthuset spirar plantor och hopp

Annons

Drömmen om ”eget” för Mia och Niklas Johansson startade med förskräckelse. Övertagandet av växthusrörelsen i Getbo började med en dramatisk brand där ett av växthusen förstördes i ett slag.
- Men branden sinkade oss inte så mycket. Egentligen inte. Det blev lite merarbete, men annars störde det inte, säger Mia Johansson.

Det blev extraarbete med att flytta om plantor och sticklingar några extra gånger. Mer än så påverkade inte den vådliga branden. Ny plast är nu dragen över stålstativet som är växthusets stomme. En liten lätt stickande lukt av branden finns kvar i huset. Men växthuset är färdigt att ta emot sina första plantor.
- Vi börjar nu plantera ut petunior och hängamplar, säger Niklas Johansson.
Ute vid vägen står en ”trottoarpratare” och förkunnar att det är öppet.

Öppet

- Det är många inne i samhället som inte tror att vi hunnit öppna har jag hört, berättar Mia.
I växthuset är det redan den bekanta lite tunga och fuktiga växthusvärmen. Med en lätt kvardröjande doft av brand. Det råder lite ordnat kaos i väntan på växterna.
Mia Johansson sorterar bland plastkrukor och brickor för krukor i det fria. Ordningen håller på att återställas.
- Vi provar det här ett år för att se hur det går, säger hon. Jag har tagit tjänstledigt från jobbet som lokalvårdare. Niklas har tagit tjänstledigt från sitt på vaktmästarjobbet.
Det är för tillfälligt ljumt aprilväder. Det är inte svårt njuta utomhusjobb bland växter den här dagen. Trots att det ser lite stökigt ut.
- Jag kan inte låta bli att plocka med allt samtidigt, ursäktar hon sig medan burkar och tillbehör sorteras.
I de oskadade växthusen trängs allt från persilja till pelargoner i väntan på att planteras ut eller säljas. Eller flyttas till det nyuppbygda växthuset.

Spirande

Niklas har arbetat ihop med förre ägaren till plantskolan Östen Gustavsson under tio år nu. Mest med beskärning, men också i växthuset. Mia har praktiserat i blomsterhandel berättar hon.
Det är deras bakgrund och nu är det skarpt läge.
- Vi får väl se om det kommer några kunder. Vi provar iallafall under ett år. Sedan får vi se, säger Mia.
Branden är släckt. Plantor och förhoppningar spirar ljusgröna.
Christer Nyman
christer.nyman @daladem.se
0240-712 22

Mer läsning

Annons