Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utnyttjar vi våra resurser på bästa sätt?"

Annons

Närsjukvårdschef Jens Beronius har nu träffat läkarna på vårdcentralen i Smedjebacken.
- Vad vi pratat om håller vi nog för oss själva tillsvidare, men vi har pratat igenom de besparingar som måste göras. Jag tycker att vi ventilerat det på ett bra sätt.

Anledningen till Beronius besök var den skrivelse som Smedjebackens läkare ställt till sin chef. Där krävde läkarna att besparingarna inte skulle drabba de läkartjänster som arbetade närmast patienterna.
Hur besparingarna ska slå inom närsjukvårdsområdet är långt ifrån klart i dagsläget. Besparingarna gäller dessutom hela närsjukvårdsområdet som helhet inte bara i Smedjebacken förklarar Beronius. Hur mycket som ska sparas är oklart.
- Alla förutsättningar är ännu inte klara, säger han. En uppgift vi har är att minska stafettläkarbehovet.
Prognosen för detta år är att kostnaderna för stafettläkarna kommer att kosta 15 miljoner kronor. Det gör att budgeten för sjukvårdsområdet läkarbemanning överskrids med 5,5 miljoner.
Men stafettläkartjänsterna är ett columbi ägg, som betyder att svårbemannade tjänster ska tillsättas med fast personal.
En fast läkare kostar landstinget mellan 85 och 90000 kronor per månad. en inhyrd läkare kostar ungefär 50000 kronor ytterligare. Men stafettläkare som oftast bara har patienter och inga andra kringuppgifter tar emot fler patienter vilket kan föras upp på plussidan.
- De här siffrorna kan diskuteras och man kan få lite olika resultat beroende på hur man räknar, säger Beronius.
Just nu är han på resande fot mellan områdets vårdcentraler. Han pratar med läkare och verksamhetschefer om besparingarna.
- Vi analyserar arbete och kostnader. Ser var det sticker ut och var det går att göra förändringar. Vi vill se om vi utnyttjar våra resurser på bästa sätt.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons