Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattentäkt hotad av förgiftning

Annons

Ett av växthusen i Getbo utanför Smedjebacken brann ner under dramatiska omständigheter ner på fredagen.
Växthuset ligger i ett inre skyddsområde för vattentäkt så räddningstjänsten kunde inte släcka eldsvådan på grund av risk för giftspridning. Växthuset fick brinna medan brandmännen koncentrerade sig på att elden inte spreds vidare.
- Jag stoppade omedelbart släckningsarbetet på grund av att det är inre skyddsområde, säger insatsledare Lars Boström.

Restriktionen med släckning i ett inre skyddsområde beror på att man till varje pris vill hindra giftspridningen i mark.
- Det är bättre det försvinner upp i luften än att giftiga ämnen går ner i jorden, säger Boström.
Det svarta röken som välde upp ur växthuset bekräftade hans teori. Halva växthuset var helt övertänt och det fick helt enkelt rinna ut av egen kraft. Brandmännen på plats koncentrerade sig på att gjuta vatten över de delar som inte brann. Samtidigt röjdes brandfarligt material bort närmast lågorna.

Miljöskador

Det var det plasttäckta växthuset varifrån den svarta röken spreds som oroade räddningstjänsten.
Miljöinspektör Bo Jernberg var på plats i egenskap av inspektör. Han menar att räddningstjänsten agerade helt ”enligt boken”. Det vill säga efter reglerna för ett inre skyddsområde. Miljöskadorna vid släckning kan bli större än de materiella skadorna.
- Det är vår reservvattentäkt. Den avvänder så sent som förra sommaren när huvudvattenledningen från vattentäkten i Snöån gjordes ren. Då tog vi vatten härifrån under ett par veckor.
Det är en stor tillgång att ha en reservvattentäkt som den i Getbo. Det är inte alla kommuner som har sådan berättar Jernberg. Därför underhålls och körs vattentäkten, som bara är något tiotal meter från brandplatsen, regelbundet.

Provtagning

Nu kommer det att ske en utökad provtagning av vattnet från Getbo berättar Jernberg.
- Vi vill se om det kommer ner olja eller kolväten i vattnet, men vi har tur. Marken på platsen är lera och tät. Det ska inte behöva komma ner någon förorening i grundvattnet.
Det som närmast sker är att Bo Jernberg nästa vecka ska titta på brandplatsen. Behovet av sanering avgörs då.
- Jag tror att det räcker med att bara göra en brandsanering och städa bort det som brunnit. Jag tror inte att vi behöver frakta bort jord, säger han.
För trädgårdsmästaren Östen Gustavsson kom det här olämpligt.
- Jag hade precis kommit överens om att lämna över verksamheten till en efterträdare, säger Gustavsson.
Dessbättre var inte vårplantorna ännu utplacerade i växthuset. Det var på gång att göras, men arbetet hade inte börjat.
Branden fick stora konsekvenser men brandorsaken var trivial. Branden började med bränning av skräp bara ett tiotal meter från växthusets gavel.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons