Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten för fjolåret blev 7,2 miljoner kronor

Annons

Idag är det en tämligen nöjd bankdirektör Mats Larsson som går till sina huvudmän i Sparbankens stämma. Bankens styrelse.
Där kan han redovisa den i särklass bästa resultatförbättringen någonsin. Norrbärke Sparbanks rörelseöverskott förbättrades med 120 procent från 2006 till fjolåret.

För 2006 blev bankens resultat 3,3 miljoner kronor. Ifjol skenade den siffran upp till dryga 7,2 miljoner.
Det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom den förbättringen menar Mats Larsson och ler som vårsolen utanför hans kontor.
-- Vi har sett över våra kostnader och utökat vårt affärsområde. Det arbetet ser vi nu ett resultatet av.
Banken har tagit risker, men också förvaltat pengarna väl. Där ligger förklaringen till det goda resultatet menar Larsson.
-- Våra kostnader ökar inte men det gör resultatet.

Minskande
kreditförluster

Detta är den enskilt bästa resultatförbättringen i bankens historia. Räknar före bokslutsdispositioner. Samtidigt minskar kreditförlusterna. De minskade under samma perioder från nära fem miljoner till 2,4 miljoner.
-- Det är en effekt av att vi har en högkonjuktur. Folk har jobb och bättre ställt. Kreditförlusterna är låga just nu och vi samlar i ladorna.
Men bankerna har ett närmast kuriöst problem idag kallat överlikviditet. För Norrbärke sparbank betyder det att man ligger på 200 miljoner kronor som man inte kan låna ut. Det är helt enkelt svårt att låna ut pengarna.
En del av den förklaringen finns i minskad rörlighet i boendet i Smedjebacken.
-- Det är ett problem med för låg omsättning av bolånen.

Sköter 2,3 miljarder

Totalt ligger omsättningen i banken på 700 miljoner. Det är inte med bankmått mätt mycket, men det är mycket i lokalt Smedjebacken. Den totala affärsvolymen – de pengar som banken hanterar – är hela 2,3 miljarder.
Sparbanken ser sin lokala roll som mycket viktig. Inte minst som ekonomisk rådgivare för de breda grupperna. Inte minst på grund av bankernas utbud av nya tjänster. Till exempel som förvaltare av pensionspengarna. Ekonomisk rådgivning här är inte bara för de rika.
-- Folk har mer pengar i dessa än de tror och det är viktigt att sköta dessa rätt. För att få ut 25000 kronor i pension krävs tre miljoner i pensionsfonder.

Ränteskillnaden är
bankens levebröd

Ränteskillnaden i Norrbärke sparbank, det vill säga skillnaden mellan in- och utlåningsränta, som är grund till bankens resultat är 2,83 procent. Det är någon procent lägre än affärsbankernas ränteskillnad.
-- Ränteskillnaden beror på att det kostar pengar att låna in pengar och också att låna ut. Dessutom tar vi en kreditrisk. Risken är att en låntagare går ut genom bankdörren och blir påkörd och mister livet. Då gör vi förlust, säger Larsson.
Risken i Smedjebacken tycks inte vara överhängande. Norrbärke sparbank har i dag ett eget kapital på 63 miljoner kronor. Givetvis intjänat genom skillnaden mellan det din granne satt in på banken och det som du lånat.
Eller som Mats Larsson mer filosofiskt uttrycker det; pengar som sätts in på banken är uppskjuten konsumtion i motsats till förskottskonsumtion i ett lånat kapital.
Banken förmedlar den tjänsten mellan din granne och dej och tar betalt för det.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons