Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Visst är det skönt att få rätt, men det är ingen stor sak"

/

Annons

Jan Tholerus är kompetent att sota sin egen panna. Det fastslår länsstyrelsen och sätter därmed punkt i en tvist mellan miljö- och byggnadsnämnden och Tholerus. Tholerus hävdar att han är kompetent medan nämnden anser att han inte visat att han är det.
-- Beslutet i länsstyrelsen visar att kommunen har ställer för höga krav. Det kanske kan inspirera andra att göra samma sak, menar Tholerus.

Centerpolitikern Jan Tholerus vill inte dra för stora växlar på att han till slut fått rätt mot kommunen.
-- Det känns ju alltid bra att få rätt, men det här är ingen stor sak. Bara en tolkningsfråga av lagen. Kommunen har ställt för höga kompetenskrav helt enkelt.
Nu har han rätt att hantera viskan.
Segern kanske kan ge andra den inspiration som krävs för att ansöka att bli sin egen skorstensfejare hoppas han.
Skillnaden i syn blev en långbänk. Den började redan 2003 eller 2004 påminner sig Jan Tholerus. Allt började med att han begärde att själv få sota sina två värmepannor och vedspisar hemma i Hemshyttan.
Miljö- och byggnadsnämndens krav var att Jan Tholerus skulle gå en sotningskurs för att ge honom den rätten. Jan Tholerus menade sig redan vara överkvalificerad för att gå en kurs i att sota en villaskorsten.
Det första överklagandet kom då från Tholerus till länsstyrelsen.
-- Länsstyrelsen återvisade ärendet till nämnden med hänvisning till att lagen inte kräver någon kurs. Nämnden hade bara att avgöra om jag hade kompetens eller inte.
Nämnden kom fram till att han inte hade tillräcklig kompetens för villapannorna han hade i sitt hus. Jan Tholerus å sin sida visade att han, som ingenjör, ansvarat för driften vid större förbränningsanläggningar än en villapanna.
Det andra överklagandet från Tholerus gällde således hans kompetens.
Nu har länsstyrelsen avgjort frågan.
Länsstyrelsens uppfattning är de två villapannorna och vedspisarna inte särskilt svåra att sköta "som sotningsobjekt". Tholerus har styrkt sin erfarenhet av drift och underhåll av avsevärt större anläggningar konstaterar länsstyrelsen i sitt beslut.
Därför ändrar Länsstyrelsen det av miljö- och byggnadsnämnden fattade beslutet.
-- Det här är ingen stor sak, menar Tholerus själv. Det visar bara att kommunen ställer kompetenskraven för högt i sin bedömning.
Beslutet har inte någon praktisk betydelse för Tholerus längre.
-- Jag har flyttat från huset till ett annat hus i byn, men jag kommer att lägga in en ansökan om att få sota i nya huset också.
Han hoppas nu att det ska bli lättare att få igenom sin ansökan att få vara sin egen sotare.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons