Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vite om upprustning av skolkök senareläggs

Annons

Det blir regeringen som får ta ställning till om Smedjebackens kommun ska betala böter för brister i arbetsmiljö i köket i Vad skola. Tidigare har Arbetsmiljöverket utdömt vite för att kommunen i tid åtgärdat problemen i köket. Kommunen överklagade boten på 300 000 kronor. Kommunen vill bygga ett helt nytt kök, men myndigheten kräver ändå att böter skulle betalas.
Efter omprövning tar nu myndigheten tillbaka sitt krav på betalningen. Vitesföreläggandet skjuts upp till den 31 juli nästa år.

Det var efter att Arbetsmiljöverket påpekat att det fanns en rad brister i bespisningens kök som ett vitesföreläggande kom som ett brev på posten. Kravet från Arbetsmiljöverket var att bristerna skulle vara borta den 15 augusti 2006.
Vitet, eller boten, var satt till 300 000 kronor om inte köket bättrades.
Kommunen som nu arbetar med en lång rad av utbyggnader i flera skolor bad om att nåd skulle gå före rätt.
- De åtgärder som Arbetsmiljöverket begärde vi skulle ta itu med var kostnadsberäknade till 300 000 till 400 000 kronor, säger skolans förvaltningschef Anders Hjelm.
Då planer på ett helt nytt kök fanns var motiveringen till att bygga om inte så hög hos skolledningen. Överseende med böterna begärdes då av skolan, men myndigheten ville inte lyssna på argumenten.
Vitet utdömdes. Kommunen överklagade

Regeringsbord

När ärendet nu ligger på regeringens bord, vill regeringen ha ett yttrande från Arbetsmiljöverket. Efter detta ser ärendet ut att gå kommunens väg i stället.
I sitt yttrande till regeringen konstaterar nu verket att ett nytt kök skulle vara bättre än att bara åtgärda bristerna. ”..ett nytt skolmåltidskök vore en väsentlig arbetsmiljöförbättrande åtgärd” konstaterar Arbetsmiljöverket.
Verket konstaterar därför att det är rimligt att bifalla kommunens begäran och att gå på kommunens linje.
Arbetsmiljöverket nöjer sig med att vitesföreläggande senareläggs till den 31 juli 2009.
Allt enligt Smedjebackens kommuns önskemål.
Arbetsmiljöverket anser nu att kommunens överklagan ska bifallas. Men det lagda vitet ska kvarstå. Alltså kommunen har fått böteshotet uppskjutet.

Mer läsning

Annons