Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngre får jobb hos kommunen. Äldre hos Ovako

Annons

Sommaren närmar sig och med detta feriejobb för skolungdomarna. Det finns drygt 200 elever som kan söka sommarjobb hos kommunen. Många vill ha jobben som ger 4 500 kronor. Inte bara Smedjebackens elever.

- I fjol fick vi ansökningar från Rättvik exempelvis, säger Smedjebacken kommunens personalchef Åke Jansson.
Bara elever bosatta i Smedjebacken får feriejobb hos Smedjebackens kommun. Det är fastslaget. Elever i nian och gymnasiets första årskurs, men det hindrar inte arbetssugna elever att söka.
- I fjol hade vi nog sju eller åtta sökanden från andra orter, säger Åke Jansson. Det var elever från Ludvika, men också från Rättvik.
Under fjolåret finns 600 000 kronor anslagna från fullmäktige för feriejobben. Summan är den samma i år. Det gör att mellan 85 och 90 elever kan anställas.
De som kommer ifråga i år är elever födda -91 till och med -92.
År 2007 var det ungefär 250 sökande till de knappa 90 platserna på parkavdelningen, vården och hamnen.

Andra än kommunen

- Men där är också inräknat flera ansökningar från en del elever. Eleverna kan söka för alla tre perioderna om de så vill. Kommunen är inte heller de enda som ger feriejobb.
På Ovako finns dels sommarjobb, men också sommarvikariat då produktionen hålls igång även in i semesterperioden. Mediumverket körs två veckor in i ordinarie semesterperiod. Stålverket går en vecka på ”övertid”.
Det här göra att Ovako måste ta in semestervikarier. Totalt rör det sig om 55-60 platser, sommarjobb och vikarier, som ska tillsättas.

Bara gymnasielever

- Vi måste ha personer över 18 så det blir bara gymnasieelever som vi söker. Skillnaden mellan sommarjobb och sommarvikarier är att vikarierna ersätter någon. Det gör inte sommarjobbare, säger personalchefen Jörgen Lindkvist på Ovako.
Som under tidigare år lottas platserna i kommunen ut. Det är tre perioder om tre veckor vardera. Första kullen ut är direkt efter examen den 16 juni och sista kullen slutar sitt arbete 15 augusti alldeles innan skolstarten.
Eleven tjänar 4 500 kronor på en period och det är skattefritt.

CHRISTER NYMAN

Fotnot: Skoleleverna får tre veckors jobb hos Smedjebackens kommun. Totalt 90 timmar och man tjänar 50 kronor i timmen.

Mer läsning

Annons