Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåret obearbetat i fyra månader ”Vi har problem med datasystemet”

Annons

Den 42-årige ”Engla-mannen” är ingen okänd person för polisen. Hans namn finns bland dem som utpekats som möjlig Pernilla-mördare i Falun. Men uppgiften har legat obearbetat sedan slutet av förra året!
- Tipset handlar både om hans bakgrund och hans underliga beteende, säger Leif Nykvist.

Tipset som pekar ut 42-åringen som möjlig mördare i Falun kom en tid efter senaste inslaget om Pernilla-mordet i TV 3s Efterlyst i november. Kriminologen Leif GW Persson upprepade i programmet en teori om ett samband mellan mordet i Falun och det på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg sommaren 1994 - en teori han framförde i DD redan 2001.
Effekten av inslaget blev en rad tips till polisen.
- Ett av dem handlar om den här mannen. Han är med i gruppen som skulle kollas upp. Men vi har inte kommit så långt att vi hunnit kontakta honom än, säger Leif Nykvist.
Pernilla-utredningen har de senaste åren långa perioder legat nere eller bestått i att en ensam utredare genomfört rutinkontroller. De flesta tips handlar om redan avförda personer.

Problem

Nu menar Leif Nykvist att 42-åringen borde ha dykt upp i utredningen för länge sen.
- Vi har allvarliga problem med vårt datasystem. Det är inte rikstäckande och uppgifter läggs heller inte in som de ska, säger Leif Nykvist.
Han medger att en person som, liksom 42-åringen, begått upprepade sexualbrott under flera års tid borde dyka upp redan vid en rutinkontroll i polisens egna register.
- Ja, visst borde han det. Men registren är inte rikstäckande. Nu måste vi söka länsvis och hade han bott här i länet är jag säker på att vi skulle ha hittat honom för länge sen. Vi har letat i grannlänen också men uppenbarligen missat just honom, säger Nykvist.

Skulle hittats?

Luttrad av snart åtta års jakt tar inte Leif Nykvist ut något i förskott. 42-åringen är i polisens förvar och det kommer snart att visa sig om han har med Pernilla Hellgrens död att göra eller inte. Två dna-fynd på mordoffrets ska jämföras med 42-åringens.
När det gäller 42-åringens eventuella roll i Engla-fallet har polisen haft en osannolik tur genom att mannens bil fotograferats på samma plats inom minuten efter sista iakttagelsen av den försvunna tioåringen.
Leif Nykvist tror dock att 42-åringen ändå skulle ha hittats.
- Jag är ganska säker på att han skulle ha dykt upp i det här i och med att han bar bara ett par mil från platsen, säger Nykvist.


GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons