Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på nya ambulanshelikoptrar

Svensk Luftambulans, där Dalarna ingår, omfattar en fjärdedel av Sveriges befolkning och yta. Nu finns planer på att köpa ytterligare två nya, större helikoptrar, som kan användas i Dalarna om det behövs.

Annons

Dalarnas ambulanshelikopter är stationerad i Mora och har haft uppdrag över hela länet.

Debatten var hård innan landstinget Dalarna beslutade att köpa en ambulanshelikopter och ingår i ett samarbete med Värmland i form av kommunförbundet Svensk Luftambulans. 2015 gick Västra Götalandsregionen med och 2016 Uppsala läns landsting.

Dalarnas helikopter fanns på plats i februari förra året.

Vid nästa landstingsfullmäktige ska nya beslut tas om helikoptrar. Dels handlar det om att Svensk Luftambulans planerar att köpa två nya helikoptrar. De är större än den 65-miljoners maskin som Dalarna köpt och kostar betydligt mer.

– De ska i första hand användas i Västra Götaland och Uppsala, och blir stationerade där, berättar landstingsrådet Gunnar Barke (S).

Vid fullmäktige ska också beslut tas om att ägandet Värmlands och Dalarnas helikoptrar ska flyttas över till Svensk Luftambulans, som redan äger den reservhelikopter som köpts in.

Landstingen som ingår i förbundet kommer att betala utifrån hur mycket helikoptrarna används.

- Ambulanshelikoptern rädda liv, säger Gunnar Barke.

Gunnar Barke säger att idén med kommunförbundet att landstingen ska kunna hjälpa varandra. Vid en stor katastrof i Dalarna kan de större helikoptrarna, som är stationerade på andra ställen, hjälpa till.

Ett annat skäl är att kunna dela på overheadkostnader och den kompetens som behövs för det lagar och regler som styr flygverksamhet.

Fler regioner är intresserade av att ingår i samarbetet.

– De flesta landsting har någon form av helikopterverksamhet, men många sitter fast i privata avtal. Det har Uppsala läns landsting haft, ett kontrakt man nu avslutar för att i kommunförbundet köpa egen helikopter.

– Vår vision är egentligen att hela landet ska vara med i Svensk Luftambulans, säger Gunnar Barke. Det finns redan en liknande organisation för flygplanstransport av ogan för transplantation.

Statistik på hur mycket ambulanshelikoptern användes förra året håller på att sammanställas. Gunnar Barke är dock helt säker på att helikoptern har räddat liv.

– Jag har fått flera samtal av tacksamma människor som berättat detta, säger Barke. Det finns ju en logik i att snabba insatser är otroligt viktiga vid allvarliga skador. Till exempel tar det 22 minuter, inklusive bordning av personalen, till Idre eller Avesta från Mora. I helikopterns finns läkare och sjuksköterska, plus avancerad utrustning så att patienten snabbt kommer under vård.

Gunnar Barke säger också att transporterna kan gå till både Uppsala och Lidköping. Om helikoptern gör transporten går den snabbare och den lokala ambulansen finns kvar på hemorten.

Landstingsstyrelsens arbetsutskott var enigt om att säga ja till förslagen från Svenskt ambulansflyg om nya helikoptrar och förändrat äganden av de helikoptrar som finns.

De nya helikopterplattorna i Mora och Falun kommer att vara färdiga under februari.

Mer läsning

Annons