Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten har att välja mellan frikännande och livstid

Annons

Vållande till annans död.
Åklagaren Christel Anderberg garderade överraskande mordåtalet mot den 19-åriga borlängebon som misstänkts för Fredrik Jakobs död.
Något som irriterade Per Borgblad som försvarar 19-åringen.
Han krävde att 19-åringen skulle försättas på fri fot.

Sällan har åklagare och försvarsadvokat varit mer oense om ett förlopp som lett till en ung människas död. Det är spännvidd mellan tio års fängelse (livstid) och frikännande.
Huvudpersonen själv, 19-åringen, stirrade envist ner i bordsskivan hela sista rättegångsdagen utom då domaren avslutningsvis frågade om han hade nåt att tillägga. Då lyfte han ansiktet och såg skyggt mot åklagarsidan.
- Jag har funderat mycket på vad som hände, sa han. Jag är ledsen men jag vågar inte be om förlåtelse. Jag vill att Fredriks anhöriga ska tro på min version.

”Olyckshändelse”

Den versionen, som han enligt Per Borgblad hållit fast vid sedan första förhöret, är att han ramlat handlöst baklänges med Fredriks kropp över sig och kniven, som han fumlat fram ur en av jackans ytterfickor, hölls så olyckligt att Fredrik spetsades på den.
- En olyckshändelse, menar Per Borgblad.
Det var natten mot lördagen 8 december som Fredrik Jakobs berövades livet på gångvägen utanför McDonalds vid Kupolen i Borlänge.
Åklagaren Christel Anderberg yrkar ansvar för mord. Hon anser att 19-åringen uppsåtligen berövat Fredrik Jakobs livet genom att hugga honom med en kniv.
Vid måndagens plädering i Falu tingsrätt garderade hon överraskande åtalet med en alternativ gärningsbeskrivning och yrkade att 19-åringen i första hand ska dömas för mord, i andra hand för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

”Fabulerande”

Mordåtalet bygger i avgörande delar på vittnesmål från en 16-årig psykiskt handikappad yngling. Väljer rätten att bortse från hans berättelse är det svårt för åklagaren att yrka ansvar för mord.
Per Borgblad hävdar att 16-åringen inte ens varit på brottsplatsen. Enligt honom är vittnesmålet grundat på fabulerande.
Det kan finnas skäl för ett sådant påstående. Så, för ett ta ett exempel, anträffade SKL inget blod på 16-åringens jacka trots att 16-åringen sagt att jackan blivit alldeles nerblodad när han försökte stoppa offrets blodflöde. Ingen av övriga vittnen kan erinra sig att de sett 16-åringen på platsen.

Kastade kniven

Rättsläkaren Lars Eriksson kunde inte utesluta att skadorna på Fredrik Jakobs orsakats på det sätt som 19-åringen och Per Borgblad gör gällande.
Kniven trängde in i bröstkorgen 10 centimeter i en 30 graders vinkel upp mot horisontalplanet rakt in i hjärtat.
- Kan en kniv med ett blad på 66 millimeter orsaka ett så djupt sår om den inte används med kraft ? undrade Anderberg.
- Har det gått till som 19-åring berättar borde kniven varit kvar i offret när man lyfte undan kroppen men det var den inte. Istället anträffades kniven flera meter från brottsplatsen och 19-åringen har själv berättat hur han tappkastade kniven.

”ÕMedvetna lögner”

I pläderingen var åklagarens linje att visa hur 19-åringens försvar bygger på en räcka medvetna lögner, uselt minne och märkvärdigt nog ett minne med utstuderad detaljskärpa när han ska beskriva sitt eget agerande i bråket.
Då minns han hur han någon sparkar honom på benen, hur han faller bakåt, hur han försöka skydda sig mot sparkar, hur handen med kniven slår stumt i asfalten och kroppen som faller över honom.
Förnekandet av att han inne på McDonalds till en nära bekant yttrat att ”han ska få smaka på kniven”, förnekandet att han sett Fredrik lämna näringsstället, förnekandet att han följt efter trots att han i hast lämnat bordet utan att äta upp beställda hamburgare.

”Avsikt att döda”

- 19-åringen har under hela händelseförloppet agerat aktivt. Det är han som följer efter och tar kontakt och drar kniv. Det visar att det fanns en avsikt att döda.
Rätten meddelar idag om 19-åringen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning eller om dom kan avkunnas. 19-åringen ska tills vidare vara kvar i häktet med restriktioner men att det fortlöpande kommer att prövas.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons