Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpekade ligaledaren skyller på kamraterna

Annons

10.31 ringer "mr Big", knarklangaren från Holland. Undrar var kuriren är. 10.31 får kuriren frågan var han är. Svarar irriterat att han sitter in en jääävla bilkö. I Holland. 10.33 får "mr Big" besked om förseningen. Förmedlingen av kontakterna mellan säljare och kurir sköts av 50-årige Magne P. I Venjan!
Under en hel förmiddag spelade chefsåklagare Krister Petersson upp liknande samtal som var mycket avslöjande för de åtalade.

Tisdagens ägnades åt den beslagtagna lasten på 404 kilo cannabis och hur den hamnade i Mariestad på kvällen den 1 november. Falu tingsrätt fick höra de åtalades egna röster när de samtalade under resan om var de befann sig, vart de skulle och hur de utskickade kurirerna skulle träffa olika kontakter i Holland.
I samtalen fanns uppgifter som indikerar att verksamheten de fem åtalade är del i varit betydligt större än vad åtalet omfattar. Det talas om "renhetsgrad" på 84 procent.
– Det måste handla om andra preparat. Så vitt jag känner till så finns inte cannabis med högre halt av THC än 15-17 procent, påpekade Krister Petersson.

Inga tomtar

Av samtalen framgår tydligt att det är 50-åringen i Venjan som styr verksamheten. han dirigerar de andra till mötespunkter, han förhandlar om pris och han förmedlar kontakter mellan säljaren och andra köpare. Han klagar på dålig kvalitet på tidigare leverans och går i god för andra köpares kreditvärdighet.
När säljaren lovar bättre kvalitet och erbjudet 600 (antas vara kilo) säger 50-åringen att han skulle föredra mindre leveranser varannan vecka i stället för en stor. Intressant är att notera att den engelsktalande säljaren uppskattar den beräknade kommande vinsten i kronor.
Av samtalen framgår vidare att 48-årige Niklas K på hemvägen åkt före för att varna chauffören Bengt V för poliskontroller.
– Blå himmel och inga tomtar, säger han med sjungande älvdalsintonation till kamraten.

Planering

Efter åklagarens uppspelning av samtal kontrade Magne P med egna uppspelningar. Han ville visa att knarklasten var kamraternas egna affärer. han sa sig bara ha hjälp till med samtalen därför att Niklas K inte klarade av att tala engelska med sina affärspartners.
Själv svor han sig fri från alla anklagelser.
Visst, han hade planerat brott, spritsmuggling i stor skala, men den verksamheten kom aldrig igång på grund av gripande i november.
Av samtalen framgick också att det rådde spänningar mellan de fem som nu står åtalade som medbrottslingar.

GUBB JAN STIGSON

Annons