Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste spara 15 miljoner kronor de närmsta åren – så här kan det komma att gå till

15 miljoner kronor – så mycket måste kommunen spara inom de närmsta åren. Nu ska konkreta förslag på hur tas fram.

Annons

I våras gav kommunstyrelsen i Vansbro kommunchefen i uppdrag att komma med förslag på hur den satta budgeten ska hållas. Sedan dess har dock mycket hänt kring ekonomin.

Den senaste prognosen pekar visserligen mot ett underskott på sex miljoner kronor mot tidigare tretton – men detta räcker fortfarande inte. Nu inleds därför ett arbete där de strukturella kostnaderna behöver sänkas med femton miljoner kronor fram till 2020.

– Vi kan konstatera att Vansbro kommun, inom flera områden, har ett kostnadsläge som ligger högre, eller betydligt högre, än andra jämförbara kommuner. För att få en ekonomi i balans, och även möjlighet att göra investeringar, så behöver vi anpassa våra kostnader, konstaterar kommunchef Oscar Fredriksson, i ett pressmeddelande.

Oscar Fredriksson, kommunchef i Vansbro.

Nu ska konkreta förslag på hur detta ska gå till tas fram.

– Arbetet ska sedan löpande återrapporteras till kommunstyrelsen, som även kommer att få förslag på åtgärder som kräver politiska beslut. En första avstämning kommer att se den 31 oktober, fortsätter Oscar Fredriksson.

Till största del handlar det om förvaltningsbeslut, och inte om politiska beslut. Kommunstyrelsen har angett ramen och nu är det upp till förvaltningen att göra anpassningarna, konstaterar man i pressmeddelandet.

− Det allra mesta av det här kommer att handla om förändringar i bemanning, arbetssätt och en striktare tillämpning av gällande regelverk och det är frågor som förvaltningens chefer ansvarar för, säger Fredriksson.

Han vill dock i nuläget inte gå in på några detaljer.

− Varje förslag ska förhandlas fackligt innan något blir klart. Jag har full förståelse för att det här är ett besked som skapar oro hos våra anställda, och vi vill själva se en snabb och öppen process. Ska vi få en ekonomi i balans så kan vi dock inte bortse från de strukturellt höga kostnader vi har− vi måste helt enkelt anpassa verksamheten till kostymen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons