Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern kom bara till en del av Dalarna – Lugnare än väntat på vägarna

Vintern är här!
Åtminstone i delar av Dalarna. På annat håll var det mest regn och slask.
På vägarna har det varit lugnare än väntat.

Annons

På vår hemsida har snöovädrets ankomst gått att följa med direktrapporter i form av text och direktsändningar plus att läsare skickat in bilder från snöovädret över Dalarna. Eller på vissa håll regnet .

I länets södra och sydöstra delar av merparten av nederbörden kommit som regn eller regnblandad snö. Där har det inte heller blivit särskilt vitt på marken.

Assistanskåren syntes ute på vägarna i närheten av Malung. Deras kolleger i Borlänge-Falun hade flera uppdrag i framförallt trakterna kring Idkerberget och mot Ludvika.

Vitt är det däremot längre norrut och västerut i Dalarna. Där har tämligen stora mängder snö fallit. Likaså i området kring Ludvika. Det sistnämnda märkte Assistanskåren i Falun-Borlänge under tisdagen.

– Värst är det mot Idkerberget och Ludvika, säger Tomas Ernestes, när vi talade med honom vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen.

Han uppger att det varit lugnare än väntat med tanke på väderläget.

– Som en normaldag, vi har kanske varit iväg på 5-6 uppdrag som har med snön att göra.

Så här såg det ut på ett par bilar i Malungsfors på tisdagen.

Dessbättre är det inga allvarliga olyckor som bilbärgarföretaget kallats till. Såvitt han kände till hade ingen person skadats.

– Mest har det handlat om de som kört fast.

Anledningen till det relativa lugnet går bara att spekulera kring.

– Troligen på grund av de varningar som har gått ut och att folk har satt på vinterdäcken på bilarna, säger Tomas Ernestes.

Här syns tydligt hur mycket snö som fallit.

Helt olycksfri var torsdagen trots allt inte.

Utanför Mora voltade en bilist med en personbil på E45 i närheten av Siljansfors, ett par mil utanför Mora. Personen fördes till Mora lasarett för vård.

Strax innan klockan 15 inkom ett samtal till SOS Alarm om ett olycksdrabbat fordon i Grängesberg.

Snön gjorde marken vit i delar av Dalarna på tisdagen medan nederbörden på andra håll i länet mest bestod av regnblandad snö eller bara regn. Där var det alltjämt barmark.

Under dagen genomfördes även vinterns första fjällräddningsinsats. Det var en vandrare med två hundar som behövde hjälp att ta sig ner från fjället eftersom det blåste och sikten var starkt begränsad.

Mer läsning

Annons