Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas bästa UF-lärare

Stefan Karlberg, lärare på Vansbro utbildningscentrum (VUC), utsågs nyligen till årets UF-lärare (ungt företagande).
En utmärkelse som han är väldigt stolt för att ha fått.– Han är driven, engagerad och positiv, säger en av hans elever, Elias Jegver.

Stefan Karlberg har jobbat på VUC i åtta år och är huvudansvarig för fjällturismprofilen inom programmet barn och fritid.
– Det handlar mycket om att ha kontakt med företag för att få fram bland annat praktikplatser till alla elever som går på profilen, säger Stefan Karlberg.

Han har dessutom jobbat mycket med de UF-företag som eleverna driver på skolan och därmed blivit allt mer engagerad.
– Även om jag jobbat mycket med detta så har det varit en mer tillbakadragen position och inte så framträdande, berättar Stefan Karlberg.
Han visste att han var nominerad, men det var också allt.
– Det var ju naturligtvis väldigt trevligt och smickrande, men räknade inte på något vis med att det skulle bli något mer.
Men det blev det och nyligen när dalafinalen hölls utsågs han till bästa UF-läraren i Dalarna.
– Uppenbarligen föll det juryn i smaken, det jag gjort och det är väldigt trevligt att få en sådan här uppskattning, säger Stefan Karlberg.

Det som bidragit till att han fått utmärkelsen är det arbete som gjorts på skolan för att göra skolan till en entreprenörsskola, där företagande ingår som en naturlig del i alla ämnen.
– Det är inte bara jag som brinner för detta, nästan alla lärare har samma inställning. Ett exempel på det är att 95 procent vill att vi ska fortsätta med den fortbildning i entreprenörskap som vi haft, poängterar Stefan Karlberg.
Stefan Karlberg betonar att det viktigaste är att det finns en utveckling inom skolan och utbildningen och att den går framåt.
– För att klara det måste vi ha en hållbar organisation, vi måste helt enkelt vara många som vill samma sak. Bygger en sådan här idé på några få kan den lätt falla om det tar stopp hos någon, understryker Stefan Karlberg.

Nu var det inte bara juryn som tyckte att Stefan Karlberg är en bra lärare, även eleverna på VUC anser att han är bra.
– Han är väldigt trevlig och bra på att inspirera oss, säger Ludwig Tornemalm.
Även Emelie Nilsson tycker att han är bra och har bara gott att säga om Stefan Karlberg.
– Han stöttar oss och är samtidigt allvarlig i det han gör, han hjälper oss helt enkelt att lyckas, summerar Emelie Nilsson.

Sven Thomsen/DT