Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas förra ”hövding” ny bas för hembygdsförbundet

Här är nästa uppdrag för Dalarnas förra landshövding Maria Norrfalk.
Den gångna helgen valdes hon till ny ordförande för Sveriges Hembygdsförbund.

– Hembygdsrörelsen spelar en viktig roll i vårt samhälle genom att skapa broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden och genom att stå för ett humanistiskt och demokratiskt synsätt, säger hon.

Efter att Maria Norrfalk lämnade landshövdingeämbetet i Dalarna 2015 har hon lämnat länet och bor numera i Uppsala. Under årens lopp har hon haft många uppdrag. Hon blev redan 1990 Sveriges första kvinnliga länsjägmästare och har varit generaldirektör för bland annat biståndsorganet Sida.

Förra året, 2016, tog hon plats i hembygdsförbundets styrelse.

Vid dess riksstämma, som hölls i Uddevalla, beslutades att hembygdsrörelsen ska fokusera på barn och unga samt föreningsutveckling och demokrati de närmaste fyra åren. Arbetet med barn och skola har redan startat. Hembygdsförbundet är en av de aktörer som ska firar Folkskolans 175-årsjubileum i år.

Det här är ett bra exempel på hur vi samarbetar med andra för att föra fram viktiga och aktuella frågor. Att sprida kunskapen om folkskolans tillkomst och historia ger spännande ingångar för att diskutera dagens skola, både lokalt och nationellt, säger Maria Norrfalk i ett pressmeddelande.

Vid riksstämman bifölls för övrigt en motion som Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund , DFHF, skickat in. Med hjälp av den vill DFHF att landskapen ska uppmärksammas mer tydligt, på samma sätt som det skyltas med kommun- och länsgränser redan sedan åtskilliga år.

Förutom den nyvalda ordföranden Maria Norrfalk, som efterträder Birger Svanström, består styrelsen i Sveriges Hembygdsförbund av följande ledamöter, däribland ett par med koppling till Dalarna: Kjell Gustafsson, Växjö, Sven Jensén, Broby, Eva Kempff, Ingelstorp, snart Dalarna, Bo Nilsson, Bjurholm, Peter Olausson, Värmlands Nysäter, Anna-Karin Andersson, Nyhammar, Margareta Johansson, Indal, Gabriella Lönngren, Vuollerim, Gabriele Prenzlau-Enander, Värmdö samt Conny Sandberg, Örebro.