Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas museum köper Sveriges första elgitarr

Sveriges allra första fabrikstillverkade elgitarr ägs nu av Dalarnas museum. Samlingen av Hagströminstrument har blivit en riktig raritet rikare.

På måndagen överlämnades elgitarren officiellt till Dalarnas museum av förre ägaren Leif Frisk. Leif är son till dåvarande fabrikschefen Erik Frisk på Hagströms instrumentfabrik i Falun.
– Strängarna är också från 1947 så det känns mycket speciellt att spela på den säger, Jonas Olpers som provspelade.
Olpers är Rocka Billy-kung från Enviken medan gitarren är en så kallad lap steel, eller hawaiigitarr och var prototyp till en liten serie hawaiigitarrer som tillverkades i Hagströms Falufabrik år 1947.

Hagströms fabrik i Falun gjorde framför allt dragspelsdelar, men var också experimentverkstad för Albin Hagströms stränginstrument.
– Expertisen är enig om att detta är prototypen till den allra första svenska fabrikstillverkade elgitarren, säger en stolt museichef, Jan Raihle.
De svenska elgitarrer som fanns dessförinnan var akustiska gitarrer med i efterhand påmonterad mikrofon.

Den populäre sångaren och hawaiigitarristen Yngve Stoor (1912–1985) från Falun ska ha varit inblandad i tillkomsten av detta Hagströminstrument. Museets köp av gitarren har möjliggjorts av dels ett bidrag från Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse, dels bidrag från ett antal privatpersoner i Facebook-gruppen Hagström Sweden.
– Från början gjorde jag upp med säljaren Leif Frisk om ett pris på 20 000 kronor, men snart visade det sig att folk ville stödja Hagströminsamlingen berättar Jan Raihle.
– 4 000 kronor fick vi ihop via facebook, berättar Mikael Jansson som också är involverad i insamlingen i högsta grad.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se

Se och hör gitarren här: