Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas museum övervakar arbetet

Erasteel ska gräva ned en ny industrivattenledning inom industriområdet i Vikmanshyttan. 80 meter av den nya ledningen kommer att sträcka sig igenom en fornlämning bestående av lämningar efter äldre industriverksamhet.

- Vi har sett på en karta från 1758 att det är ett kolhus inritat där de ska gräva, säger Greger Bennström, arkeolog vid Dalarnas museum.
Eventuellt går det att hitta fynd som visar att det bedrivits verksamhet där tidigare än vad man nu vet.
Dalarnas museum att finnas på plats när grävningar genom fornminnet ska göras.
Länsstyrelsen har tagit beslut om arkeologisk förundersökning i samband med att Erasteel ska anlägga ett schakt för en ny industrivattenledning genom industriområdet i Vikmanshyttan. Det handlar om ett schakt som är 1,5 till 2 meter brett och lika djupt som ska passerar igenom ett område som är klassat som fornminne. Sträckan som passerar igenom fornminne är 80 meter långt.
- Det är en dokumenterad fornlämning på industriområdet, säger Greger Bennström arkeolog på Dalarnas museum.
Området innehåller industrilämningar som går tillbaka till 1700-talet. På en karta som är daterad till 1758 finns ett kolhus inritat på området. Det har även funnits en hammarsmedja där som byggdes 1799 och som sedermera byggdes om till bland annat vattenreningsverk. Och enligt äldre kartmaterial ska det funnits ytterligare en hammarsmedja på området.
Greger Bennström säger att när grävningar berör fornlämningar så åker de ofta ut för att övervaka arbetet. I Falun är det väldigt vanligt, likaså i Hedemora.
- Hela stadskärnan är en fornlämning, säger han.
De fynd som görs i Vikmanshyttan ska dokumentera och man även försöka att datera. Det man förväntar sig hitta är olika verktyg av järn.
Det som hittas tillhör staten, men Dalarna museum kommer att begära att få materialet och förvara det.
- Det kan vara så att det funnits verksamhet igång tidigare än vad som är dokumenterat, säger Greger Bennström.
En anledning till att man misstänker det är det vattendrag som rinner genom området och från vilken kraften kan ha nyttjas. Men han säger att det är svårt på industriområden då det ofta är ganska så omgrävt.
- Men man vet inte vad som kan komma fram då man nu ska gräva ganska djupt.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se