Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas polis med Värmland och Örebro

Inom ett år ska Sveriges polisväsende ha genomfört en helt ny regionindelning. Som chef för region Bergslagen, där Dalarna ingår, har Dan Persson föreslagits.

Det pågår just nu en omfattande omorganisation av Polisen. 21 myndigheter ska bli en enda 1 januari 2015. Meningen är att samordningen ska förbättras.
Idag är Polisen organiserad på olika sätt i landet. Hierarkierna och de polisiära arbetsmetoderna skiljer sig. Den nya ordningen ska göra att organiseringen blir mer lika över landet. Dessutom ska besluten fattas på lägsta ändamålsenliga nivå, alltså så nära medborgarna och den lokala problembilden som möjligt.
Regionerna ska bli ”bärkraftiga att lösa sina uppdrag 24 timmar om dygnet”, och de ska kunna ”samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför”.

Som ett led i detta fattades 1 juni 2013 beslutet om en ny regionindelning för den nya polismyndigheten. De nya regionerna ska motsvara dagens sju samverkansområden.
Dessa får namnen Region Nord, Bergslagen, Mitt, Öst, Väst, och Stockholm som utgör en egen region tillsammans med glesbefolkade Gotland.
Dalarna kommer att ingå i region Bergslagen tillsammans med länen Örebro och Värmland. Varje region ska ha en huvudort som utgör ett administrativt centra. I region bergslagen blir huvudorten Örebro.

Nyligen rekommenderade anställningsnämnden för den nya polismyndigheten sju regionchefer. För Bergslagen föreslogs Dan Persson, en polis och jurist som har haft flera ledande positioner inom polismyndigheterna i både Värmland och Örebro. Han har också varit med om att bygga upp en nära samverkan med norsk polis och tull.
Region Bergslagen har 831 000 invånare, 114 000 anmälda brott och 1 890 anställda. Det kan jämföras med Region Stockholms 2,1 miljoner, 427 000 anmälda brott och 7 400 anställda.

John Leander
john.leander@daladem.se