Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas studentkår: "Vad hände med bostadsgarantin i Borlänge?"

Nytt inlägg i debatten om en eventuell högskoleflytt. Har du missat tidigare artiklar -
här hittar du allt
.

För ett par veckor sedan beslutade Högskolan Dalarnas styrelse, där jag själv sitter som ledamot på Dalarnas studentkårs mandat, att en utredning ska genomföras om en eventuell samlokalisering av högskolans verksamhet till Falun. Detta orsakade av förklarlig skäl stor uppståndelse, inte minst i Borlänge, och mängder av debattartiklar har skrivits om frågan.

 

En av dessa skrevs av Jan Bohman, Leif Nilsson och Ingalill Persson ( i Dala-Demokraten 11 november ) där de åberopade en del av den avsiktsförklaring som skrevs år 2008 tillsammans med hyresavtalet för högskolans lokaler i Borlänge: "Parternas avsikt är att Högskolan Dalarna även efter den i avtalet angivna hyrestiden skall fortsätta att hyra de angivna lokalerna och att det vid hyrestidens utgång skall upprättas ett nytt långsiktigt hyresavtal". Något som de däremot inte nämnde är att avsiktsförklaringen även utlovade fler studentbostäder och en bostadsgaranti för Högskolan Dalarnas studenter. Vad som istället hänt är att antalet studentbostäder i Borlänge halverats och att bostadsgarantin försvann efter ett par år. Istället råder det bostadskris och särskilt internationella studenter har drabbats hårt, vilket ger både kommunen och högskolan dåligt rykte. I en global värld är goda internationella kontakter oerhört viktiga – på regional men även nationell nivå – och ett dåligt rykte sprider sig snabbt.

Läs även högskoleledningens argument: Därför vill vi utreda en flytt

Studentbostadskrisen är visserligen nationell, och vi vill även att situationen förbättras i Falun, men det är i Borlänge de största konsekvenserna hittills märkts – bland annat med färre inresande utbytesstudenter. Hör man att studenter från året innan tvingats sova en månad på ett golv ser man sig gärna om efter andra alternativ och partneruniversitet har avrått studenter från att resa till Borlänge på grund av bostadsbristen. Det har också på lärarnivå i Borlänge kommit önskemål om att flytta utbildningar till Falun på grund av att bostadssituationen är bättre där. Väger man sedan in att Kopparstaden har byggt nya studentlägenheter i Falun, genomfört omfattande renoveringar och dessutom erbjudit sig att öka antalet ytterligare genom att omfördela i sitt nuvarande bestånd så är det beklämmande att se hur Tunabyggen istället minskat antalet studentlägenheter.

Studentsvar till högskoleledningen: "Mer än studentliv som avgör utbildningsval"

Bostadssituationen för högskolans studenter kommer att få ett betydande utrymme i utredningen om samlokalisering och här har Borlänge kommun chansen stärka sina aktier som högskolestad genom att verkligen leva upp till det som skrevs i avsiktsförklaringen – fler studentbostäder och en fungerande bostadsgaranti. 

Amanda Söderberg

Vice ordförande Dalarnas studentkår

Ansvarig för bostadspolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel