Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalasuccé och dalakrasch i Göteborg

Avestateamet Team Kia tog två nya pallplatser medan Borlängeteamet PWR har mycket jobb i verkstaden efter en våldsam krasch i första racet.
– Jag är sjukt glad att vi tecknade försäkring för första gången på en racerbil inför den här helgen, annars kanske det varit slutkört för säsongen, sade PWR:s ägare Daniel Haglöf.

Annons

Första racet blev ett stökigt sådant och säkerhetsbilen kom ut vid två tillfällen. Vid andra tillfället var två av dalateamens bilar inblandade. PWR:s Emma Kimiläinen och Volvos Thed Björk stötte ihop vilket resulterade i att Kimiläinen tappade kontrollen på sin bil och körde in i räcket. När hon studsade ut igen blev hon påkörd av Team Kias Andreas Wernersson som inte hade en chans att undvika situationen.

Resultatet för PWR och Kimiläinen blev en totalkraschad bil och även Wernersson tvingades bryta men hans bil var dessbättre reparerbar till andra racet. Men för Kimiläinen var det färdigåkt, ramen på bilen hade gått av, bland annat.

– Det är nog enklare att berätta vad som är helt på bilen, sade Daniel Haglöf med ett snett leende och han uppskattade reparationskostnaderna till 400 000-500 000 kronor.

– Tråkigt men jag eldar inte upp mig över sådana här saker. Ibland åker man i räcket och ibland går det bättre. Nu åkte vi i räcket men jag tror vi kan ta ut mycket positivt ur det här. Det känns som om publiken här sluter upp bakom Emma och folk börjar få hjärta för det och det är precis det vi vill, sade Haglöf och han menar att Kimiläinen har en tuff situation ute på banan.

– Hon får ingenting gratis, det är ingen som vill bli slagen av tjejen som får all uppmärksamhet. Jag vet ju hur jag skulle ha reagerat som racerchaufför, det är Emma man inte vill vara efter och jag tror det kommer att se ut så en stund innan hon blir accepterad som en av de snabba, sade han.

Den unga finländskan sammanfattade dagen med ett av de mer kända finska orden.

– Perkilä.

Men första racet var också glädjande ur dalasynpunkt. Team Kias Linus Ohlsson visade prov på stor förarskicklighet och körde om tre bilar och slutade tvåa. Men det var inte slut med det, Ohlsson plockade ytterligare en pallplats genom att bli trea i andra racet och blev den första föraren den här säsongen som tog två pallplatser samma helg. Han blev också näst bästa poängplockare (41) efter Thed Björk (52).

– Jag är jättenöjd, vi har kämpat hårt och nu har vi hittat lite rätt.

Det är bra för självförtroendet och roligt för teamet att vi håller oss på pallen och jag hoppas att vi ska kunna fortsätta göra det. Det är viktigt för Kia, Brovallen och mig själv, sade han.

Ohlssons medverkan blev klar bara veckan innan premiären för en månad sedan och hans förberedelser har förstås inte varit de bästa.

– Jag har haft en tuff säsongsinledning med missade tester och en bil som inte fungerade i premiären. Men när vi kom hit kändes det från första varvet att bilen är i ordning, nu går det att köra fort, sade han.

Ohlsson klev upp till sjunde plats totalt, 32 poäng efter ledande Fredrik Larsson.

Mattias Lindberg i Team Kia gjorde återigen en stabil insats och blev fyra respektive sexa i de båda heaten.

– En helt okej helg, summerade Lindberg som ligger sexa totalt.

Andreas Wernersson hade en jobbigare helg, han bröt även det andra racet.

Teamchefen Tobias Johansson var förstås helnöjd med Ohlssons två pallplatser och Lindbergs stabila poängplockande. Avestateamet har haft förare på pallen i tre av fyra körda heat så här långt den här säsongen.

– Två pallplatser är riktigt bra, sade han.

Erik Jonsson vann första heatet och Thed Björk det andra.