Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatjej i fokus i ny tv-satsning

Emelie Borgström från Borlänge brinner för sitt jobb som konditor.
När nya "Dessertmästarna" har premiär på måndagskvällen står hon och sin hembygd i centrum.

Tolv konditorer tävlar om titeln i Dessertmästarna på Kanal 5. En av dem är alltså Emelie Borgström, 22, från Borlänge.
– Det kändes som en rolig grej, en chans man bara får en gång i livet. Jag kan ju inte avslöja hur det gick, men jag kan säga att jag gjorde så gott jag kunde och att jag är nöjd, säger Emelie.

Inspelningen varade en månad i agusti/september, på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Det blev en väldigt intensiv månad, enligt Emelie.
– Det var riktigt utvecklande. Man fick en utmaning och skulle starta direkt, utifrån sina egna kunskaper. Man känner sig naken och rädd. Men det var kul att få använda huvet för en gångs skull, säger Emelie och skrattar.
Redan i första programmet visas ett personporträtt med Emelie. Då får tittarna bland annat följa med till Borlänge.
– Ja, haha, herregud ja. Jag vet ju vad de har filmat, men jag vet inte vad de valt ut och hur de kommer att vinkla det.

Så du sitter klistrad framför tv:n när programmet visas?
– Ja, vi har gjort det till en grej här på jobbet. Vi ska samlas några kollegor och kolla, och äta tacos, och kanske måste jag göra en dessert till efterrätt.

På tal om jobbet. Emelie har flyttat runt och jobbat både på Fricks i Rättvik, Fjällbagaren i Sälen, Annas brödbod i Säter och gått utbildning i Skåne innan hon hamnade i Stockholm sedan förra sommaren. Där jobbar hon på bageriet Gateou.
– Det finns så mycket mer här nere, jag tycker att både ambitionerna och kunskaperna inom mitt område är större här, mycket tack vare att konkurrensen är hårdare.

Vad är det som lockar så mycket med desserter och bageri?
– Det finns ju så otroligt många möjligheter, bara fantasin sätter gränserna. Och folk njuter av det man tillverkar, det är himla roligt.

Vilken är den bästa desserten?
– Om jag skulle göra nåt som jag verkligen gillar så blir det en variant på "Budapest-stubben" som dom gör på Almas café i Borlänge. Dom gör den med chokladmaräng, hasselnötter, hallon och grädde.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se