Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatjej i lärlingsfinal

Lina Pergenius har förmodligen bästa hästen i kvällens lärlingsfinal på Solvalla.
Den 20-åriga kullan laddar för fullt bakom bilen i V86-6 med Masquerade Face.
– Jag lär nog få körorder om att försöka sticka till ledningen.

Efter uppväxtåren i Mora och mycket tid i stallet hos Leif Witasp och Kajsa Frick i Rättvik är Lina Pergenius i dag inblandad i en proffsverksamhet på Rommetravet.
Sambon Joakim Elfving är ett nykläckt proffs som står för licensen. Lina jobbar heltid i stallet som rivstartade 2013 med V75-segrar i både februari och mars.
– Little Miss Sweden och Face Facts som vann då har båda fått ta det lite lugnare i sommar. Vi har haft en liten svacka men nu börjar hästarna kännas bättre och det är bara att hoppas att det vänder snart, säger Lina Pergenius.

I kväll står hon i rampljuset som en av favoriterna i V86:ans sjätte avdelning. Tolv lärlingar har kvalat in till finalen av Andreas Bergfeldts Minneslopp. 60 000 kronor väntar vinnaren av loppet över 2 140 meter som startas med bil.
Masquerade Face tog Lina Pergenius till finalen i uttagningsloppet i Rättvik i slutet av juli.
– Det är den bästa hästen jag kört i lopp. Jag måste tro på ganska bra chans i finalen. Det skulle vara väldigt stort att vinna det här loppet, säger Lina som kört 60-talet lopp och tagit fyra segrar.

Det är Rättviks-tränaren Patrik O Sundberg som tränar Masquerade Face som faktiskt hunnit med ytterligare en seger sedan Lina Pergenius körde honom. För drygt två veckor sedan skötte Hans Brunlöf tömföringen i ett uttagningslopp till amatör-SM i Bollnäs.
– Han tog ledningen per omgående bara stack i sista sväng. Hästen har utvecklats enormt på slutet och är verkligen bra nu, säger Patrik O Sundberg.
Masquerade Face är storvuxen och lite grov i aktionen vilket gjort att det tagit lite tid att hitta rätt med honom.
– Men nu är han ordentligt på rätt spår och så pass alert och gåvillig att han självmant ökade på den sista bortre långsidan senast. Spåret i kväll är inte bra, men det kunde varit sämre också och han är så pass snabb iväg att Lina får testa ordentligt från start. Jag tror att min häst är huvudet högre än de andra. Vi hoppas på ledningen. Om inte kommer det att vara ledigt i dödens åtminstone och jag tror han kan vinna därifrån också, säger Patrik O Sundberg.

Mikael Wikner