Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatjejen som är rösten bakom Adrian Luxs hit

Du har kanske hört låten ”Damaged” snurra på radion och sjungit med i refrängen under sommaren. Men visste du att det är en dalaröst som tar ton? Närmare bestämt Alva Tång från Torgås.

DALARNA/TORGÅS De flesta skulle nog ha svårt att peka ut byn Torgås på en karta. Kanske hjälper det att förklara att det ligger två mil söder om Sälen, några minuter från skidområdet Kläppen. Eller inte. Men det är där Alva Tång, rösten som tar ton på Adrian Lux senaste singel, är född och uppvuxen.

– Mitt musikintresse har nog alltid funnits där, men det växte mer när jag kom in i tonåren. Då var musik för mig väldigt viktigt och ett sätt att förmedla känslor på ett helt nytt sätt, förklarar hon när DD Nöje når henne.

Även om musiken alltid varit en central del i hennes liv, så började inte Alva skapa musik på riktigt förrän i början av högstadiet. Men hon framträdde aldrig offentligt. I stället satt hon ofta hemma och gjorde låtar.

– Det var inte lätt som tjej eller musiker överhuvudtaget att ta sig fram när man bodde i en så liten by som jag gjorde. Till skillnad från en större stad, så var det nästan exotiskt att man kunde sjunga och spela instrument i byn.

För att kunna satsa på musiken valde hon därför att flytta från Dalarna. I samband med gymnasiet packade hon väskan och lämnade Torgås bakom sig.

– Man skulle kunna säga att jag levde i en liten bubbla med mitt eget musikskapande som senare spräcktes när jag flyttade till Stockholm och hade mitt första liveframträdande.

Sedan dess har hon både hunnit med band och soloprojekt. Och rullat på har det minst sagt gjort. Kanske allra mest nu efter att ha sjungit i en av sommarens stora hitlåtar.

Hur kommer det sig att du sjunger på Adrian Lux senaste singel?

– Jag hade en spelning på en liten bar i Stockholm där Adrians kompis jobbade som sedan tipsade honom om min röst - så hörde han av sig!

I korta drag beskriver hon arbetsprocessen med låten som otroligt rolig, spännande men samtidigt lärorik.

– Adrian är grym att jobba med, rakt på sak och lätt att förstå, säger hon.

Hur kändes det första gången du hörde låten på radion?

– Man vet inte riktigt vad man ska tänka när man hör sin låt på radion första gången, jag tror att jag nästan grät och skrattade samtidigt. Det är väldigt speciellt att höra någonting man jobbat med så länge spelas upp för alla andra. En lättnad samtidigt som det känns jättekul!

Och mer musik väntar för Alva Tångs del. Just nu pluggar hon på Kulturama i huvudstaden med inriktiningen singer/songwriter, men vad som händer under tiden, eller härnäst, återstår att se. Fast en sak kan hon lova:

– Under den här tiden ska jag jobba med mitt eget material i förhoppning om att snart släppa en singel.


Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se