Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalfolket skänkte 1,1 miljoner till Världens Barn – så mycket samlades in i din dalakommun

Över 80 miljoner kronor har samlats in till Världens Barn hittills i år.
För Dalarnas del är siffran drygt 1,1 miljoner kronor.
Mest pengar per person samlades in i Hedemora med 7,35 kronor per person.
Grannkommunen Säter hamnade i andra änden av listan med 1,36 kronor per person och Avesta samlade in 5,65 kronor per person.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Sälj kläder på nätet och tjäna tusenlappar - här är märkena och plaggen som säljer bäst i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

I helgen hölls Världens Barn-galan i SVT, där pengar samlades in till Världens Barn. Insamlingen fyller 20 år i år och har samlat in 1,5 miljarder kronor under årens lopp. I år har drygt 80 miljoner kronor samlats in, hittills. I Dalarna har det samlats in över 1,1 miljoner kronor.

– Vi jobbar för de barn som har det allra, allra svårast. Det handlar om barn som saknargrundläggande rättigheter, som hälsa, trygghet och skolgång, berättar Elisabeth Dahlin,ordförande för Världens Barn, i ett pressmeddelande.

Hon är även generalsekreterare för Rädda Barnen som är en av de 14 organisationer som genomför riksinsamlingen och också kanaliserar delar av de inkomna medlen.

I pressmeddelandet lyfter Världens Barn fram Sveriges Radio P4:s alla kanaler, som på olika sätt är aktiva i insamlingen genom inringda gåvor och sms och genom lokala aktiviteter i landet. "P4-kanalerna utgör en omistlig draghjälp för den Riksinsamling som sker genom organisationer och frivilliga", skriver Världens Barn i pressmeddelandet.

– Det är slående vilken kraft som finns i alla olika sorters engagemang, Det kan vara en person som cyklar från Halmstad till Stockholm eller från Älmhult till Milano – eller en hel skola i Frövi i Lindesberg som genomför ett sponsorslopp för Världens Barn. Hundratusentals kronor samlas in på detta sätt, säger kampanjledare Evy Jonsson i pressmeddelandet.

Totalt har Dalarnas kommuner samlat in 1 124 337 kronor.

Kommun (Insamlat per person):

1. Hedemora: 7,35 kronor per person

2. Smedjebacken 6,68 kronor per person

3. Malung-Sälen 6,61 kronor per person

4. Avesta 5,65 kronor per person

5. Falun 4,63 kronor per person

6. Mora 4,30 kronor per person

7. Gagnef 4,26 kronor per person

8. Vansbro 3,95 kronor per person

9. Rättvik 3,54 kronor per person

10. Orsa 3,49 kronor per person

11. Älvdalen 2,84 kronor per person

12. Leksand 2,33 kronor per person

13. Borlänge 2,29 kronor per person

14. Ludvika 2,24 kronor per person

15. Säter 1,36 kronor per person

Mest generösa kommun i landet var Norsjö, med 243,11 insamlade kronor per person, följt av Sorsele, 146, 27 kronor per person och Arjeplog, 119,18 kronor per person.

Mest generösa storstad var Eskilstuna med 9,62 insamlade kronor per person, följt av Örebro, 9,52 kronor per person och Hässleholm, 7,30 kronor per person.

Mest generösa län var Gotland, med 16.37 insamlade kronor per person, följt av Kronoberg, 11,85 kronor per person och Västerbotten med 9,03 kronor per person.

Fakta – Världens Barn:

Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 humanitära organisationer: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android