Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalhalla opera: Vi har givit svar

– Utan hela spelperioden och utan tidpunkten för premiären av operafestivalen kan vi inte arrangera någon opera i Dalhalla i sommar. Något annat besked kan vi inte ge Jonny Jones, säger Tony Lundman, talesperson för Dalhalla Opera.

Det var sedan Dalhalla förvaltning AB bokat bandet P-Floyd samma helg som premiären av operafestivalen skulle genomföras, som Dalhalla Opera meddelande att operaarrangemangen sommaren 2014 ställs in.
– Att Jonny Jones förra veckan uttryckte att han förväntar sig ett besked från oss är överraskande. Vi har redan givit besked. Svaren finns redan. Det blir ingen föreställning 2014, men vi hoppas på att kunna planera inför operasommaren 2015 och även 2016, men då hoppas vi slippa situationer som den här.

– Att detta inträffar ger dåliga signaler i både opera-Sverige och inom operavärlden. Världsstjärnor är bokade långt i förväg och vissa av dem tackar ja under semestern för att kunna medverka i Dalhalla. För detta måste i fortsättningen Dalhalla vara reserverad och vi kan inte arbeta i motvind och med den osäkerheten. Vi måste kunna lita på att veckorna är avsedda för opera och inget annat, säger Tony Lundman.
Att opera var anledningen till att Dalhalla överhuvudtaget kom till, är känt av alla och att opera i Dalhalla har ett starkt symboliskt värde är också känt. Därför finansierar Siljanskommunerna hyreskostnaderna för Dalhalla Opera i arenan, 600 000 kronor, en ansenlig summa, vilket också visar hur viktig operan är i Dalhalla.
– Det handlar om mycket pengar och kan vi inte arrangera opera i arenan går Dalhalla förvaltning miste om hyresintäkterna från oss. I stället har vi fått ringa runt till musiker och huvudrollsinnehavare och lämna återbud.

– Vi producerar uppsättningar av högsta klass. Det är Dalhallas styrka och en garant för att arenan även i framtiden ska förbli en stark operascen, säger Dalhalla Operas talesperson, Tony Lundman.

Katarina Cham/DT