Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalhalla utan opera

Dalhalla blir utan opera nästa år. Beskedet kommer knappast överraskande, kommenterar DD:s Ulf Lundén. Arenan har länge styrts av kommersiella intressen.

Det blir ingen opera i Dalhalla i augusti nästa år. Föreningen Dalhallas Vänner har körts över av Dalhalla Förvaltnings AB som styr över arenan. Utan att ha berättat för Dalhallas vänner så har bolaget hyrt ut det forna kalkbrottet till det kommersiella bolaget Rättvik Event som i sin tur anlitat ett coverband under den aktuella tidsperioden.
I ett pressmeddelande i går eftermiddag meddelar Dalhallas vänner att man tagit emot beskedet med stor förvåning och besvikelse. Beskedet tas emot med bestörtning av både landstingets kulturchef Malin Lagergren och länsmusikchefen Staffan Becker. Nystarten med Rhenguldet kan ha varit den sista egna operaproduktionen. Beslutet om nedläggning drabbar såväl vidtalade världssångare, som hundratals musiker och artister.
Beskedet kommer knappast överraskande. Dalhalla har under lång tid kommersialiserats på bekostnad av konstmusiken. Nu tar den över arenan helt och hållet.

Ulf Lundén